În perioada 31 martie – 3 aprilie, 8 reprezentanți ai centrelor de tineret din Republica Moldova s-au aflat într-o vizită de lucru la Fundația Națională de Tineret din București, România, între care și șefa Centrului Municipal pentru Tineri Ungheni, Elena Burlacu. Scopul vizitei a fost participarea la un program de formare în contextul problemelor ce țin de domeniul tineretului în vederea însușirii principiilor și valorilor europene în rândul tinerilor.
Potrivit Elenei Burlacu, acest program este parte a proiectului ,,Empowering Youth for a Stronger European Democracy”, derulat de Fundația Națională pentru Tineret, România și este conceput pentru a sprijini tinerii în consolidarea implicării democratice și avansarea înțelegerii valorilor democratice ale Uniunii Europene și a rolului Parlamentului European în rândul tinerilor din Republica Moldova, în special a celor cu dublă cetățenie, română-moldovenească.
„Acest proiect este parte a apelului Parlamentului European pentru acțiuni de implicare a cetățenilor în domeniul comunicării în vederea alegerilor europene din 2024. Acesta își propune să promoveze participarea activă a tinerilor în acest proces, concentrându-se în special pe alegerile europarlamentare din 2024 și să-și aprofundeze cunoștințele acestora despre peisajul politic al Uniunii Europene”, a relatat Elena Burlacu.
De menționat că participanții la program au fost familiarizați cu modele de activități de educație non-formală au fost instruiți în vederea practicilor europene ce țin de diferite aspecte ale democrației europene, cum ar fi: drepturile și libertățile umane, drepturile de a alege și a fi ales și alte valori, pe care în continuare reprezentanții instituțiilor de tineret din Moldova să le disemineze în rândul tinerilor din țara noastră.
„O experiență în acest aspect am desprins în urma vizitei la Casa Europa – Spațiu Public European, aflat în administrația Biroului de Legătură a Parlamentului European în România, cu sediul la București. Ce ține de momentele organizatorice, acestea au fost cu succes coordonate de Olesea Rusu, șefa Direcției Servicii și Lucru de Tineret de la Agenția Națională de Tineret din Moldova, căreia îi suntem recunoscători. Implicarea și suportul agenției este un element cheie în dezvoltarea sectorului de tineret în Republica Moldova”, a specificat șefa Centrului Municipal pentru Tineri Ungheni.
Vizita liderilor de tineret din țara noastră în cadrul acestui program le va servi un drept suport în munca cu tineretul, iar potrivit Elenei Burlacu își pune în față sarcini concrete, bazându-se pe experiența preluată de la omologii săi din România.
„Acest proiect ne-a oferit posibilitatea să vedem cum funcționează sectorul de tineret din România, cum fac față centrele de tineret de acolo și cum reușesc să răspundă nevoilor tinerilor. A fost un schimb de bune practici foarte productive, dar și un networking atât de necesar pentru specialiștii din Republica Moldova. Deși vizita s-a încheiat, proiectul nu se încheie aici. Ne propunem să continuăm acțiunile noastre în promovarea educației electorale în rândul tinerilor, precum și alte oportunități de dezvoltare.