După împroprietărirea ţăranilor cu pământ a trecut mai bine de 10 ani şi întrebări, s-ar părea, nu mai trebuie să apară, dar…
O locuitoare din Pârliţa s-a plâns că atunci când s-a împărţit pământul tuturor le-a revenit şi pământ arabil, şi o bucată de livadă, toţi au primit câte două titluri de proprietate. Potrivit femeii, ei nu au avut noroc, deoarece li s-a repartizat numai un teren de livadă, cu toate că în titlul de proprietate figura şi pământ arabil. Sectorul ar fi pe terase şi livada ca atare nu există. S-au adresat în instanţa de judecată şi în anul 2005 li s-au dat câte două titluri. Acum dânsa presupune că problema constă în faptul că primarul nu vrea să măsoare din nou terenurile şi să le repartizeze ceea ce le aparţine, se teme, zice ea, să nu primească o sapă în cap, dar ar putea să se ocupe de această chestiune poliţistul de sector şi inginerul cadastral. În plus, ei au mai cumpărat trei cote, două din ele – pe titluri vechi, care nu mai sunt valabile, li s-au dat, chipurile, alte titluri, dar nu vor să le arate unde sunt situate acele loturi.
Primarul comunei Pârliţa, Ion Bejan, spune că această poveste a început în 2004. A existat o decizie a consiliului local de repartizare a pământului, oamenii au primit titluri provizorii de proprietate. Apoi au fost perfecţionate alte titluri.
Dar din terenurile de pământ arabil „s-au tăiat” câte 15-20 de ari şi li s-au repartizat suprafeţele respective în livadă. Mulţi, cică, nu au dorit să recunoasă acele titluri pentru sectoarele de livadă, fiindcă consilierii locali ar fi luat decizia fără a se sfătui cu oamenii. Unele titluri şi azi s-ar afla la primărie, iar oamenii lucrează pământul care li s-a repartizat iniţial, unii de acum au plantat acolo livadă. Dacă e să credem zvonurilor, această reîmpărţire a fost făcută pentru a mai da cuiva o cotă pe acel câmp, iar la trei proprietari aici pământ în genere nu le-a ajuns, de aceea lor li s-a dat numai cotă în livadă. Desigur oamenii nu sunt de acord, de aceea se şi judecă de atâţia ani.
Potrivit primarului, chestiunea ar putea fi soluţionată dacă oamenii încă o dată s-ar adresa în instanţa de judecată, care ar anula decizia veche a consiliului local, pentru a putea repartiza acel câmp din nou şi să-i includă pe aceşti trei. Ce-i drept, efectuarea tuturor lucrărilor şi perfectarea titlurilor noi ar costa scump, aproximativ 1000 de lei de persoană. Apropo, interlocutorul a menţionat că dacă privim harta, oamenii posedă, se pare, terenuri ce nu corespund numerelor cadastrale din titluri. Primarul îi înţelege pe oameni, chipurile, cineva a sădit nuci, iar peste doi ani a aflat că pământul nu e al lui, şi recunoaşte că e o lacună în munca primăriei şi a conducerii ei de atunci. Dânsul crede că doar la toamnă va fi posibil să-i „înghesuie” întrucâtva pe proprietarii pământului de pe acel câmp, cu atât mai mult cu cât posesorii bucăţelelor de livadă ar fi de acord. În plus, pomii din livadă i-au defrişat, i-au ars în sobe, dar să lucreze pământul nu au vrut. Totodată, primarul spune că încă în 2012 le-a propus celor care s-au adresat la redacţie un lot. Ar fi trebuit, cică, să-l lucreze, aşa cum a făcut cel care l-a cumpărat mai târziu şi acum adună o roadă bună.
Ion Popov, specialist relaţii funciare şi cadastru la Consiliul Raional Ungheni, a spus că judecata, în cazul în care vor fi aduse dovezi concludente, vor fi prezentate documentele necesare, poate anula decizia consiliului local şi titlurile, iar având decizia judecăţii care, chipurile, va fi expediată şi la Oficiul Cadastral, oamenii nu vor trebui să plătească. Totodată, consiliul local, la vremea sa, potrivit interlocutorului, avea dreptul de a aloca alte terenuri, adică, putea să repartizeze un teren, apoi să se răzgândească şi să dea altul.