Zeci de ungheneni asigurați medical, mai ales părinți cu copii, acuză unii medici de familie de faptul că nu li se acordă analize gratuite. Câțiva părinți susțin că întâmpină dificultăți, atunci când vor să obțină o îndreptare pentru analiza ce trebuie efectuată la Centrul de Sănătate Publică. Alții susțin că cel puțin o dată au fost nevoiți să achite costul analizelor pentru copiii lor.
Bunăoară, una din mămici spune că analizele gratuite sunt prescrise de către medicul de familie foarte rar și cu greutate, acesta mereu motivând că statul și așa ar cheltui prea mulți bani. De ceva vreme circulă niște zvonuri precum că și conducerea Centrului de Sănătate Ungheni ar face presiuni asupra medicilor de familie ca să limiteze numărul trimiterilor, astfel încât să se facă economii.
Că ar fi sau n-ar fi aceste zvonuri adevărate nu avem cum să aflăm, însă un lucru este cert. Într-un raport făcut public de către Agenția Teritorială Vest a Companiei de Asigurări în Medicină (CNAM) se arată că instituția respectivă ar fi printre puținele ce au ieșit cu plus la sfârșit de an.
Ce spune conducerea Centrului de Sănătate
De o altă părere este însă Tatiana Moraru, șefa-adjunctă a Centrului de Sănătate Ungheni, spune că unitatea ar avea cel mai mare volum de cheltuieli, comparativ cu alte instituții, la acest capitol. „Noi, medicii de familie, lucrăm după anumite standarde de supraveghere, suntem periodic controlați de CNAM la criteriile de îndeplinire a standardelor, avem criterii de calitate. Dacă copilul nu este evaluat respectiv la termenele de vârstă necesare, nu sunt validate cazurile și nici nu ni se virează banii”, a comentat aceasta. O problemă însă care ar fi dus la astfel de neînțelegeri ar fi acele analize care sunt solicitate de către managerii instituțiilor preșcolare pentru înscrierea copiilor la grădinițe, în baza cărora niciun centru de sănătate sau centru de sănătate publică nu dispune de ordin prin care s-ar asigura o gratuitate a acestor analize, în cazul în care copilul nu prezintă necesități pentru o astfel de investigație.
Practic, această investigație microbiologică la flora intestinală nu poate fi motivată ca fiind una cu scop profilactic, și cu atât mai mult nici pentru grădiniță nu ar trebui să fie necesară, căci ea este depusă cu câteva luni înainte de ziua când copilul vine la instituție, timp în care acesta se poate îmbolnăvi. Respectiv, o astfel de investigație este nejustificată, dacă copilul clinic nu prezintă această necesitate, a explicat specialista. În rest, celelalte investigații, conform programului unic, sunt acordate gratuit pacienților, fără a se face anumite economii, a conchis Tatiana Moraru.
Cum explică specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică
Problema dată am abordat-o și cu Serghei Talmaci, specialist în secția epidemiologică și boli transmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică. La rândul său, acesta ne-a explicat că instituția este contractată de mai multe unități medicale, pentru a investiga anumite tipuri de probe. Respectiv, cele justificate ar trebui să fie toate cu trimitere de la medicii de familie. Dânsul spune însă că s-a confruntat și cu cazuri când într-adevăr medicii s-au eschivat să le dea îndreptare pacienților. Un astfel de caz chiar ar fi fost sesizat la Cornești. Dânsul spune că tot atunci le-a și sugerat beneficiarilor să se adreseze la CNAM.
Cât despre celelalte analize ce se recoltează direct la instituția respectivă, sunt cele pentru un anumit contingent cu profil profilactic, investigații necesare la angajare. Pentru prima dată, când vin pentru astfel de examinări, cetățenii sunt nevoiți să le achite, iar după ce sunt angajați, deja la următoarea necesitate, investigațiile sunt plătite de angajator.
CNAM monitorizează și supraveghează iregularitățile
Oleg Belbas, director Agenția Teritorială Vest a Companiei de Asigurări în Medicină, spune că mai întâi de toate în fiecare caz aparte trebuie de concretizat despre ce analize se menționează. „Orice investigație trebuie să aibă justificare. Acestea pot fi subiective sau obiective, clinic trebuie să existe un motiv. Nu pot să vină pacienții la medic și să spună că nu au nimic, dar vor să se asigure că sunt sănătoși, beneficiind și de gratuitatea analizelor. Astfel de cazuri sunt excluse. Copiii sunt asigurați totalmente pentru orice investigație cu scop profilactic și mai ales curativ”, a declarat acesta.
Dânsul a mai concretizat că pentru a obține investigații gratuite totul începe de la medicul de familie. Acesta trebuie să realizeze totalmente Programul Unic pentru pacienți. În cazul când acesta se eschivează de la obligațiunile sale, cetățeanul trebuie să se adreseze la Agenția Teritorială Vest a Companiei de Asigurări în Medicină cu o petiție și orice problemă va fi rezolvată în favoarea beneficiarului, dacă va fi justificată.