De mai bine de trei luni, primarul satului Chirileni, Iurie Stoica, a improvizat o gunoiște pentru a depozita deșeurile, provenite din gospodăriile chirilenenilor. Pentru a soluționa această problemă, și a avea pe teritoriul satului o gunoiște autorizată acesta a depus demersuri la Agenția de Mediu, prin care cere autorizația privind gestionarea deșeurilor.
Potrivit declarațiilor edilului, până acum gunoiul era evacuat și depozitat într-o fostă groapă pentru siloz. Dar aceasta s-a umplut și nu se mai poate de adus gunoiul. Primarul ne spune că a solicitat ajutor, dar încă e în așteptarea unui răspuns. „Am solicitat să-mi dea autorizație pentru selectarea unui teren, pentru a construi gunoiște autorizată. Aceștia îmi spun să aștept, dar deja nu se mai poate”, afirmă Iurie Stoica.
Până la gunoiște autorizată deșeurile sunt adunate în saci
Primăria Chirileni a adus la cunoștința cetățenilor că prin decizia Consiliului Local fostele gropi să fie astupate, iar deșeurile să fie adunate în saci speciali și duși în afara localității. „Au fost procurați saci speciali cu emblema ÎM „ServicePrim Chirileni”. Costul acestui serviciu este de 10 lei. Aici intră plata sacului, care e de 4 lei, emblema ÎM „ServicePrim Chirileni” – 50 bani, iar încărcarea și transportarea sacilor – 5,50 lei”, specifică Iurie Stoica. Acesta mai menționează că cetățenii care depozitează sticla aparte și plasticul aparte, beneficiază de transport gratis. „Sperăm să vindem plasticul și sticla ca să putem acoperi”, a mai adăugat primarul.
Iurie Stoica mai spune că serviciul de a evacua gunoiul așa ca la Chirileni este ceva nou. Atât pentru cetățenii de aici, dar și pentru raionul Ungheni. „Oamenii încă nu înțeleg că trebuie să-i pună în acești saci speciali și îl mai aruncă vraiște. Fiecare trebuie să se gândească că ecologia este cea mai mare problemă în ziua de astăzi, de ea depinde sănătatea noastră”, mai explică acesta.
La fel ne spune și Nelea Iavorschi, locuitoare a satului. „Inițiativa primarului este bună, dar oamenii nu știu să aprecieze. Eu am participat la făcut curățenie, însă se duc alții pe ascuns și îl aruncă vraiște”, mai precizează aceasta.
De aceeași părere e și Nicolae Strungaru, un alt localnic: „Gunoiștea este o problemă în orice localitate, iar satul nostru nu face excepție în privința aceasta. Asemenea lucruri sunt benefice pentru localitatea noastră. Eu, ca cetățean, le susțin. Cred că proiectul dat este unul progresiv, pentru că rezolvă unele probleme ale comunității, dar depinde și de atitudinea locuitorilor, dacă aceștia vor înțelege și vor apela la serviciul de evacuare a gunoiului, atunci acesta nu va mai aruncat în câmpuri sau în alte locuri”.
Primarul însă face tot posibilul pentru ca satul său să poată beneficia de gunoiște autorizată și speră că va primi răspuns cât mai curând la solicitarea lui.