Interviul cu tânărul felcer de la Urgenţa medicală din oraşul Corneşti a avut o mare rezonanţă în societate. Cetăţenii sunau şi ne povesteau în ce condiţii îngrozitoare lucrează aceşti băieţi: cabluri vechi, pereţi cu tencuială căzută, frig, cică, toată vara s-a promis că se va găsi altă clădire, dar, ca întotdeauna, aici totul s-a terminat. Se gândeşte oare cineva la lucrători, cum le este lor să muncească 24 de ore la o temperatură de +5 grade, câte 10 ture pe lună, şi că aici nu au posibilitatea, în caz că se adresează, nici picurătoare să facă, nici cardiogramă. Nu le este frig doar oamenilor, ci îngheaţă şi preparatele. Cică, voi ce aşteptaţi, să moară cineva în aceste condiţii sau să plece şi aceşti specialişti, ce va fi atunci cu locuitorii celor 23 de sate deservite de ei? Dacă se întâmplă ceva, nu vor reuşi să-i ducă la Ungheni. Ce maşini sunt aici? În schimb, cică, cei care controlează vin cu automobile luxoase. Ce-i drept, nu se reţin prea mult, cum se vede, li se face, totuşi, ruşine.
Georgeta Bocşa, fost pedagog, în numele generaţiei în vârstă a exprimat îngrijorare în legătură cu situaţia din medicină care acum, potrivit ei, se ţine cu rugăciuni şi insistenţa medicului-şef Natalia Chirinciuc-Munteanu care, ”sărmana”, continuă să lupte pentru spital, pentru cei care au nevoie de tratament. Interlocutoarea își aminteşte ce spital era aici pe vremuri, ce medici lucrau, iar acum n-a rămas nimic. Ea regretă că s-au păstrat doar pereţii de la clădirea secţiei de boli infecţioase, acum unica secţie, care era amplasată în fosta secţie de chirurgie, ar fi fost transferată la Centrul de plasament al cuplului mamă-copil, înseamnă că soarta clădirii libere de asemenea e hotărâtă. „Ne este frică că mâine-poimâine în genere vom rămâne fără medici. Se spune că această optimizare ne va lăsa şi fără spital”, se lamentează femeia.
Vorbim cu Alexei Pantea, şeful Substaţiei Urgenţă Medicală Ungheni, despre Punctul de urgenţă medicală din Corneşti, unde muncesc 5 felceri, 3 infirmieri şi 4 şoferi. Doctor nu este, ca şi la punctul Sculeni. Dânsul ne spune despre decizia Consiliului Raional prin care e repartizat cabinetul roentgen de la Centrul de Sănătate, există şi o decizie privind scoatere utilajului de aici, lucru care ar fi fost promis să fie făcut săptămâna aceasta. Condiţiile de la locul nou promit să fie bune, deoarece s-a făcut reparaţie, e cald, totul depinde de cât de repede va fi luat utilajul.
Preşedinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun, spune despre aceeaşi decizie şi despre faptul că zilele acestea a mai fost adoptată una – privind demontarea utilajului roentgen şi expedierea lui la Chişinău. Ea presupune că timp de o lună angajaţii urgenţei medicale se vor putea muta în această încăpere.
În ce priveşte spitalul, într-adevăr, secţia lui a fost transferată în altă încăpere care se află în stare bună spre deosebire de cea din care s-au mutat şi pentru a o încălzi se cheltuiau sume mari de bani. Nimeni nu planifică să vândă acea clădire. Desigur, politicile în domeniul medicinei prevăd să fie spital doar în centrul raional, iar la Corneşti – secţie de geriatrie, însă Consiliul Raional se va strădui să facă tot posibilul pentru a păstra cele 20 de paturi din acest spital.
Apropo, preşedinta raionului a menţionat că în una din încăperile eliberate se prevede repartizarea a 2-3 cabinete pentru amplasarea sectorului zonal de poliţie. Cică, în genere trebuie de străduit ca serviciile acordate să fie situate, în măsura posibilităţilor, mai aproape unul de altul, ca oamenii să nu fie nevoiţi să plece departe.
De menţionat că ziarul „Unghiul” a scris despre problemele punctului de urgenţă medicală anul acesta, în nr. 25 din 1 iulie şi nr. 30 din 5 august. Sperăm că data viitoare ziarul va scrie despre condiţiile excelente în care activează felcerii de la salvarea din Corneşti, ce automobile moderne au, într-o tură sunt de gardă două echipe, doar anume despre acesta ar fi vorba în cabinetele sus-puse.