Nu e prima dată când apare chestiunea privind drumurile pe care cineva le blochează, motivându-şi acţiunile prin faptul că mijloacele de transport care trec pe alături ar distruge şi mai mult drumul care şi aşa e rău, iar vara stârnesc praf şi fac zgomot.
Unghenenii se pricep a închide curţile cu blocuri de beton, piloni de metal îngropaţi în pământ sau făcând „limitatoare de viteză”. Se pare că şi sătenii au decis să nu rămână în urmă. Unii dintre ei au „privatizat” sectoare de drum, alţii suferă din această cauză, fiindcă nu pot trece.
Despre ilegalitatea acestor blocuri ce îngrădesc accesul şi despre problemele în plus create de ele au vorbit în paginile ziarului medicii de la urgenţa medicală, salvatorii şi pompierii, poliţiştii, funcţionarii de stat, dar… carul stă neclintit. De data aceasta se plâng locuitorii din Petreşti şi Pârliţa. În asemenea cazuri specialiştii spun că, în primul rând, trebuie să se adreseze primarului şi, dacă chestiunea nu este soluţionată – în instanţa de judecată.
Ion Bejan, primarul comunei Pârliţa, a potolit repede avântul autoarei acestor rânduri, spunând că e vorba de proprietate privată. Această problemă există de mai mulţi ani, pur şi simplu, cineva nu doreşte să înconjoare, pentru ei e mai bine, chipurile, să treacă pe de-a dreptul, prin grădina vecinei. Cu trei ani în urmă, ar fi avut o înţelegere, dar acum s-a întâmplat ceva şi vecina nu-i mai permite să treacă prin grădina ei. Potrivit primarului, el i-a sfătuit să folosească grădina mamei lor care de asemenea locuieşte în vecinătate, dar ei nu vor şi insistă să meargă cum au mai mers, prin grădina altei vecine.
„Eu văd trei metode de soluţionare a problemei respective – să facă înconjorul, să folosească grădina mamei sau să se înţeleagă cu vecina care nu trăieşte acolo, ci doar lucrează grădina primită moştenire, ori să cumpere de la ea un ar pentru drum sau să facă schimb. Nu e de competenţa mea să rezolv chestiunea”, a spus Ion Bejan.
Potrivit lui Sergiu Gorea, primarul comunei Petreşti, el a fost la faţa locului, i-a explicat persoanei că nu are dreptul să închidă drumul, deoarece e public. Acesta nu ar fi înţeles şi atunci au apelat la ajutorul lucrătorului organelor de drept şi săteanul a fost amendat de 1000 de lei. Primarul a spus că şi mai înainte au fost cazuri asemănătoare, dar le-au soluţionat repede. În acelaşi timp, el a menţionat că n-ar fi rău şi sătenii să se gândească la starea drumurilor, să nu meargă pe ele când e noroi.
Ar fi cazul să apelăm la Legea drumurilor nr. 509 XIII din 22.06.95. Art 17 spune: „Pe sectoarele în care drumurile naţionale şi locale traversează localităţi, locuitorii acestora sunt obligaţi să întreţină în bună stare şanţurile, podeţele de la intrările în curţi, plantaţiile şi trotuarele din dreptul locuinţelor şi al terenurilor pe care le deţin. Coordonarea acestei activităţi revine primăriilor”. Nu am reuşit să găsim un articol în care s-ar vorbi despre dreptul de a bloca drumurile. Apropo, Legea nr. 85 din 07.07.2011 pentru modificarea şi completarea legii menţionate acest articol nu este modificat, însă în punctul 3 al articolului 5, cuvintele „Administrarea, întreţinerea şi repararea” au fost înlocuite cu „Administrarea drumurilor locale, comunale şi a străzilor”, care de asemenea se asigură de către autorităţile administraţiei publice locale.