Acesta este sloganul Zilei Mondiale de combatere SIDA , marcată la 1 decembrie.
Anual, în Republica Moldova se marchează Ziua Mondială de combatere SIDA, cu desfășurarea activităților de informare a populației despre problema HIV/SIDA, promovarea testării și scopul cunoașterii statutului HIV și toleranța față de persoanele HIV – pozitive, mobilizării și implicării comunităților în răspunsul la infecția HIV.
La nivel global la finele anului 2018, cu HIV trăiau peste 37,9 milioane pesoane, inclusiv – adulți 36,2 milioane și 1,7 milioane copii. Aproximativ 8,1 milioane de persoane trăiesc cu HIV, fără să cunoască că sînt infectați. Cazurile noi de infecție cu HIV au fost reduse cu 40% de la punctul culminant înregistrat în 1997. De la începutul epidemiei 32 de milioane persoane au decedat de SIDA.
Conform datelor statistice în RM , la 01.01.2019, peste 9 mii de persoane trăiau cu HIV, iar 6475 persoane se află actualmente în terapie antiretrovirală. Reeșind din datele de laborator, în perioada ianuarie – octombrie curent au fost confirmate 742 cazuri noi cu HIV, inclusiv 179 în teritoriile de Est. Majoritatea persoanelor cu infecția HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.
În RM se realizează supravecherea epidemiologică operativă și de santinelă a infecției HIV. Se implementează servicii inovative-testarea rapidă pe bază de sânge capilar, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale, clinicelor mobile. Tratamentul antiretrovial, tratamentul infecțiilor oportuniste, îngrijirea și suportul persoanelor care trăiesc cu HIV și membrilor familiilor lor, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunereși post- expunere este disponibilă și se acordă conform protocoalelor naționale. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, 35 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție beneficiază de servicii de prevenire.
Scopul desfășurării acțiunilor în cadrul acestei zile constă în creșterea nivelului de informare în rândul populației despre epidemie, căile de transmitere a infecției HIV, importanța testării a infecției HIV, precum și atitudinea nediscriminatorie față de persoanelecare trăiesc cu HIV.
HIV se transmite: de la o persoană infectată, pe cale sexuală; prin sânge infectat; pe cale materno fetală.
HIV nu se transmite: prin mâncare, băuturi sau veselă; prin albituri; prin băncile din saună, la piscină sau colacul de la veceu; prin înțepăturile țânțarilor sau mușcăturile animalelor; prin salivă, mucoasă, transpirație, urină, mase fecale sau vomă; prin contact social; prin contact sexual protejat; prin tăieturi sau zgârieturi ale pielii.
E în puterea ta să oprești epidemia de HIV.