O cititoare a ziarului “Unghiul” a abordat chestiunea privind condiţiile de trai în căminele din Ungheni pentru persoanele în etate, în special, dacă acestea au probleme locomotorii, aşa ca o cunoştinţă de a ei. Interlocutoarea care s-a prezentat Elena spunea despre faptul cât de greu le este persoanelor bolnave să stea dimineaţa în rânduri mari la veceu, în timp ce uşa unei cabine e încuiată de şef, astfel, cică, s-au întâmplat de toate.
„Pentru orice se cere înţelepciune şi dorinţă, aşa e şi în acest caz. Probabil, s-ar putea face ceva pentru aceşti oameni, să le fie cumva uşurată soarta. Înţelegeţi, e o necesitate vitală şi gândiţi-vă la ce sunt condamnaţi aceşti oameni. Să facă în căldare, dar cum să respire atunci în încăpere?”, întreabă ea.
Încerc să-i explic ceva, spun că acum odăile din cămine sunt privatizate, înseamnă că oamenii ar avea nevoie de sume foarte mari de bani,
Cu atât mai mult cu cât în aceste condiţii ar trebui, probabil, de reconstruit întreaga clădire, în care ţevi de canalizare sunt instalate într-un loc sau două, doar aceste construcţii nu au fost prevăzute pentru a locui în ele toată viaţa. „Noi cheltuim bani cu lucruri inutile, chiar în condiţii de oraş, pe când aceasta e o necesitate. Totodată, alţii reuşesc cumva să facă toalete”, nu se dă femeia înduplecată. Aşa e, alţii reuşesc. Apropo, autoarea acestor rânduri a avut ocazia să vadă aceste construcţii – nişte ţevi învelite în vechituri ca să nu îngheţe, se întind de la etaj la etaj prin nişte găuri făcute în paliere, dispar undeva în subsolul transformat în cloacă. Am văzut şi cum oamenii isteţi destul de inventiv au folosit cabina de duş ce nu mai funcţionează de mult timp, făcând uşă din camera lor şi amenajând toaletă. Vecinii s-au ridicat împotriva stăpânului toaletei personale: noi nu folosim duşul, dar nici tu să nu ai toaletă. În pofida dovezilor mele, femeia continuă să insiste: „Scrieţi despre aceasta. Poate cineva va găsi soluţia”. Iată, scriem.
Apropo, Petru Langa, viceprimar de Ungheni, de asemenea a menţionat că clădirea a fost construită pentru cămin, cu toalete, bucătării şi lavoare comune şi nu va fi uşor să facă o toaletă, dar soluţie trebuie să fie, cu atât mai mult cu cât această problemă există, probabil, în mai multe cămine. Dânsul presupune că acolo unde există asociaţie va fi mai uşor de făcut ceva, deoarece mai întâi trebuie să parvină propunerea lor cum poate fi soluţionată chestiunea. Viceprimarul a promis să se întâlnească cu preşedintele asociaţiei căminului în cauză şi totodată ne-a mulţumit pentru că ziarul a abordat această temă. „Vom mai reveni la această chestiune”, a spus interlocutorul încurajator.