Îl cunosc pe acest băiat de mult timp. Mi se părea că îl știu bine – liniștit, calm, fără surprize. Am fost surprinsă pentru prima dată când a început să practice dansul popular și au apărut succesele. În ultimii doi ani, s-a schimbat foarte mult, a devenit altul și am vrut să știu ce a cauzat acest lucru. Astăzi, oaspetele rubricii „Tête-à-tête” este elevul clasei a X „A” a liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni, Gleb Rața.
— Deci, ce a provocat schimbarea radicală în tine?
— Când eram în clasa a opta, a apărut un obiectiv pe care îmi doresc cu adevărat să-l ating și care îmi trezește încântare. M-a inspirat atât de mult, încât am început să lucrez asupra mea. Nu vreau să vorbesc încă despre acest obiectiv, dar când voi reuși să-l ating, voi solicita singur un interviu.
— Ce vrei să spui prin noțiunea de „a lucra asupra mea”?
— Am decis să mă dezvolt la maximum. Ce am făcut pentru asta? Mai întâi am început să citesc cărți despre dezvoltarea personală, cum să mă inspir, cum să schimb caracterul, cum să mă disciplinez. Am început cu sportul și l-am practicat în fiecare zi. De asemenea, am început să studiez destul de persistent, în fiecare zi, engleza, inclusiv gramatica, cititul. Dacă am început cu cărțile pentru copii, acum citesc deja cărți despre aceeași dezvoltare personală. E complicat? După cum am menționat deja, obiectivul meu mă entuziasmează și nimic nu mă poate opri în drumul către el. Cel puțin ceea ce este în puterea mea, voi face totul. Acum sunt pasionat de cărți despre acest subiect în limba română.
— Sport, engleză, ce altceva?
— Desigur, dansurile populare, care au devenit o ocupație pentru suflet. Numai dansul poate evoca astfel de emoții atunci când urci pe scenă. Credeți-mă, aceste sentimente merită să verși sudoare timp de câteva ore de trei ori pe săptămână, învățând mișcările. Sunt mândru că fac dans de cinci ani și am devenit membru al ansamblului „Struguraș”. Doamnă Nina, totul este datorită dumneavoastră! (Este vorba despre cunoscuta coregrafă Nina Pricladova – nota autorului). În plus, de dragul obiectivului meu, am început să fiu voluntar în mod activ. Am început cu Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Impuls” – am văzut anunțul că centrul invită voluntari și am decis: de ce nu, trebuie să încep ceva nou în viață. După aceea a fost Colțul American (American Corner) de la Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir”, care m-a bucurat foarte mult și căruia sau, mai bine zis, Cristinei Turcu, îi sunt foarte recunoscător. Aici am învățat o mulțime de lucruri interesante despre care nici nu știam. Trainingurile care au avut loc mi-au oferit o experiență minunată. În legătură cu pandemia, evenimentele au început să se desfășoare online și datorită lor am avut ocazia să participăm la evenimentele desfășurate la America House Chișinău. Noi puteam alege la ce întâlniri să participăm. Din nou mi-am spus: de ce nu? și am participat la majoritatea. Mi-a plăcut foarte mult întâlnirea cu o persoană uimitoare, un diplomat, căruia i s-au pus multe întrebări diferite. A fost o experiență minunată de comunicare. O nouă experiență interesantă la nivel național sper să obțin și în cadrul Consiliului național al elevilor de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, al cărui membru am devenit în acest an de studii. Recent, a avut loc prima întâlnire online. Am fost impresionat.
— Ai început să apari frecvent pe rețelele de socializare.
— Datorită faptului că învăț engleza, am ascultat podcast-uri. Apoi m-a interesat acest lucru. Odată, autorul unuia dintre podcast-uri a spus despre TikTok, care, chipurile, se dezvoltă foarte repede. Și eu, având o oarecare experiență de evoluare în fața camerelor, de înregistrare a videoclipurilor, am decis să încerc să devin tiktoker. Am postat un videoclip pe unul dintre canalele românești timp de două săptămâni și am obținut zero vizionări în acest timp. În ciuda acestui fapt, mi-am spus că nu voi renunța, voi continua să lucrez și să îmi ating obiectivul. Am continuat să înregistrez și să postez scurte videoclipuri informative despre dezvoltarea personală. Vizualizările au continuat să fie la zero și atunci am creat un cont în engleză, am postat trei videoclipuri și în aceeași zi am avut 500 de vizualizări, de plăcere am fost șocat. În 13 zile, au apărut 90 de abonați și 3000 de vizualizări. La începutul verii, am planificat să obțin 1000 de abonați. Apoi am decis să creez un alt cont în limba română și chiar în prima zi două dintre videoclipurile mele au acumulat 10000 de vizualizări.
— Care crezi că este cauza? Ba nicio vizualizare, ba mii.
— Am început să studiez algoritmul acestei aplicații, deoarece poți merge rapid înainte doar știindu-l.
— Îmi pare rău, acest lucru nu este pe înțelesul meu.
— Imaginați-vă că un robot îți citește videoclipurile și, dacă acestea îndeplinesc anumite cerințe, atunci le promovează, iar eu filmez trei videoclipuri pe zi. Așadar, acum, cu 1,3 milioane de like-uri și 33 de mii de abonați într-o lună și jumătate, mă pot considera vlogger
— Ai vreun sfat pentru cei care vor citi acest interviu?
— Nu vreau să dau sfaturi, voi menționa doar că fiecare persoană ar trebui să își stabilească un obiectiv și să meargă spre el, depășind dificultățile, chiar dacă vrei să renunți, să lași mâinile în jos. În astfel de momente îmi spun: merg înainte! și nimic nu mă poate opri. În plus, cred că participarea activă la evenimente este cheia succesului.