Protocolul Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou” a fost actualizat cu date privind ultima variantă clasificată – Omicron. De asemenea, a fost revizuit tratamentul antiviral al pacienților cu COVID-19, fiind incluse noi remedii antivirale, precum Paxlovid și Molnupiravir, cel din urmă fiind parte din categoria medicamentelor compensate, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, durata carantinei a fost redusă de la 14 zile la 10 zile. Astfel, persoana nevaccinată care a avut contact direct cu o persoană pozitivă la COVID-19 va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile. În această perioadă, starea de sănătate va fi monitorizată, iar regimul de carantină poate fi întrerupt după a cincea zi, dacă persoana nu prezintă simptome și cu condiția că se va efectua un test PCR COVID-19 sau un test rapid antigen cu un rezultat negativ.
Excepție de la această regulă o vor face persoanele vaccinate, care nu vor fi plasate în carantină, dar se va monitoriza starea lor de sănătate și se vor respecta măsurile pentru a preveni răspândirea virusului, precum purtarea măștii, distanța fizică, igiena mâinilor. Totuși, în a cincea zi trebuie realizată testarea prin test PCR COVID-19 sau test rapid antigen. În cazul nerespectării condițiilor, persoana vaccinată va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile după ultimul contact cu persoana confirmată pozitiv. De asemenea, persoanele care au făcut boala în ultimele 90 de zile și nu au semne clinice nu vor fi plasate în carantină.
Conform Protocolului Clinic, persoanele aflate în carantină, în cazul apariției simptomelor clinice de COVID-19, vor apela telefonic medicul de familie sau serviciul de asistență medicală urgentă.
Pacienții asimptomatici nevaccinați (copiii și adulții, inclusiv gravidele) vor reveni peste șapte zile din carantină de la rezultatul pozitiv al testului pentru SARS CoV-2, iar cei vaccinați vor reveni peste cinci zile de la rezultatul pozitiv al testului.
Pacienții simptomatici nevaccinați cu forme ușoare și moderate vor reveni peste zece zile de la debutul semnelor clinice și nu mai devreme de 24 de ore de la ultimul simptom, iar cei simptomatici cu forme ușoare și moderate vor reveni peste șapte zile de la debutul semnelor clinice și nu mai devreme de 24 de ore de la ultimul simptom și doar după decizia medicului de familie în funcție de recuperarea clinică. Pacienții (copii, adulții, inclusiv gravidele) cu forme moderate sau forme severe vor reveni după externarea din spital și potrivit deciziei medicului de familie în funcție de recuperarea clinică.