Liceul Teoretic „Aleksandr Pușkin” are o nouă față
Potrivit Iuliei Pancu, șefa Direcției Educație, săptămâna curentă va avea loc recepționarea lucrărilor. Reamintim cititorilor că anul trecut instituția a beneficiat de un amplu proiect de renovare.
În iulie 2018 Iurie Țurcanu, directorul liceului, declara pentru ziarul „Unghiul”: „Contractul privind lucrările de reparație a fost încheiat pe termen de 13 luni, adică până la data de 28 iulie 2019, atunci când condițiile create vor fi cu mult mai bune față de cele care au fost până acum”. Dânsul mai adaugă că instituția nu a fost reparată după deschiderea sa în anul 1978. („Două licee incluse în proiecte de reparație. Însă doar la unul din ele au început lucrările”, nr.27, 20 iulie 2018)
Lucrările de reparație în această instituție au fost gestionate de către Fondul de Investiții Sociale din Moldova.
Pentru renovarea liceului au fost alocate circa 12 milioane de lei. Aceste fonduri au fost utilizate pentru reparația acoperișului, izolarea termică a pereților, reparația rețelei electrice, instalarea ușilor și ferestrelor noi etc.
De asemenea, pentru dotarea instituției cu utilaj și mobilier vor fi alocate 5 milioane de lei, prin Legea bugetului de stat pentru anul 2019, și 500 de mii de lei lei pentru dotarea laboratoarelor de fizică, chimie și biologie.
La LT „Mihai Eminescu” se așteaptă anunțarea câștigătorului celei de-a treia licitații
Tot în acea perioadă se anunța un proiect de care trebuia să beneficieze o altă instituție de învățământ – unul de eficiență energetică. E vorba de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, fiind una din cele patru instituții din țară câștigătoare a unui grant în valoare de 2,6 milioane de euro, cu suportul GIZ Moldova. La acea dată directorul liceului, Petru Langa, declara pentru ziarul „Unghiul” că aici situația este mai dificilă, întrucât se tergiversează începutul lucrărilor sau, mai bine zis, al realizării proiectului din cauza lipsei unui proiectant, care să întrunească punctajul minim, pentru a câștiga licitația. După primele două tentative, niciunul din potențialii proiectanți nu a reușit să se califice, din cauza cerințelor.
Pe atunci, potrivit directorului Petru Langa, una din cerințe este și proiectarea anvelopării, ceea ce până acum la noi în țară se făcea conform unui caiet de sarcini și nu al unui proiect. Dânsul mai precizează că, după eșuarea licitațiilor, au mai fost reduse din condiții, astfel încât să se poată încadra cineva măcar în minimul de punctaj”.
Situația nu prea s-a schimbat după un an. Contactat de noi, Petru Langa, ne-a spus că speră cât mai curând să fie anunțat rezultatul celei de-a treia licitație. El a reiterat că acest proiect se implementează atât de greu din cauza cerințelor finanțatorului, dar și că puține instituții din țară au realizat asemenea proiecte.
Dânsul mai spune că aici urmează a fi efectuate lucrări de anvelopare a clădirii, vor fi schimbate acoperișul și geamurile, se va face reparația capitală a blocurilor sanitare, schimbarea rețelelor termice și electrice.