Prim-ministrul Ion Chicu trebuia să vină inițial la Ungheni încă în luna ianuarie. Acesta a ajuns joi, 6 februarie. Programată la 12.30, întâlnirea prim-ministrului cu primarii localităților raionului, reprezentanții autorităților publice locale, conducătorii serviciilor desconcentrate, consilierii raionali a început cu întârzâiere de aproximativ 20 minute.
Până a intra în sala de ședințe a Consiliului Raional Ungheni, timp de câteva minute un bodyguard a inspectat de câteva ori încăperea. Însoțit de mai mulți consilieri, de un fotograf și de un cameraman de la o televiziune de la Chișinău și-a făcut apariția și Ion Chicu. Ca de obicei, majotritatea s-au ridicat în picioare pentru a-l saluta. Foarte relaxat, oficialul le-a făcut semn să se așeze, s-a grăbit la tribună, de unde în forță și-a început trecerea în revistă a ceea ce realizat la aproape 3 luni de la investirea guvernului pe care îl conduce, dar nu înainte de a-și cere scuze pentru întârzâiere, care, potrivit lui, a fost justificată, dat fiind faptul că în aceeași zi a mai fost într-o vizită și în raionul Fălești. Oficialul și-a împărtășit cu cei din teritoriu planurile Guvernului în ceea ce privește bunăstarea poporului.
Deci, din reușitele lui 2019 – anul bugetar 2019 în pofida specificului său a fost finalizat așa cum au planificat autoritățile centrale, potrivit declarațiilor lui Ion Chicu, încă la începutul lui 2019, chiar dacă au fost 2 campanii electorale, 3 guverne. „Mai multe reforme implementate în 2019: reforma salarizării sectorul public, reforma fiscală cu diminuarea cotei impozitelor, proiecte sociale, țara a reușit să finalizeze anul cu un defcit bugetar de 1,4%, ceea ce este de 2 ori mai puțin decât era planificat. Tot printre reușite a fost diminuarea datoriei de stat de la 27,1% la 25,2% .
Toate speculațiile că țara va intra în datorii și nu va putea achita salariile și pensiile au fost doar speculații. Ba mai mult, prim-ministrul a asigurat pe cei prezenți că nu s-a acumulat nicio datorie pe parcursul anului 2019. Aceasta a fost și constatarea FMI, care de curând și-a încheiat vizita în țara noastră și ca recompensă, în luna martie, țara va primi adițional 20 de milioane de dolari de la FMI”, a specificat dânsul. Ba mai mult, conform spuselor sale, în cadrul discuțiilor cu FMI nu a fost acceptată nicio majorare de impozite, de prețuri la gaze sau la altceva. „Este posibil și așa ceva, dacă știi a discuta cu FMI”, a precizat premierul.
În cadrul întâlnirii, acesta a informat încă o dată audiența că au fost lansate concursurile de reabilitare a drumurilor naționale și în luna martie speră că deja vor fi anunțate firmele care se vor ocupa de aceste lucrări de reparație. Totodată, premierul a reconfirmat că pentru drumurile locale vor fi alocați 1 miliard de lei și că aceștia vor fi distribuiți în mod echitabil conform unui algoritm, care ține cont de numărul locuitorilor.
Reprezentanții auto-rităților locale au abordat în discuție subiectul lipsei infrastructurii de irigare pentru necesitățile agriculturii, transportul public de călători, finanțarea autorităților publice locale, alimentația copiilor în grădinițe și școli, insuficiența specialiștilor tineri în domeniile educație și sănătate, ordinea publică în localități, subvenționarea gospodăriilor agricole mici și altele.
Tot în aceeași zi la Ungheni a fost în vizită și Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne. Potrivit paginii oficiale de facebook a ministrului, la întâlnirea cu toți factorii de decizie, conducerea raionului, primari, angajați APL, polițiști și cetățeni s-au discutat subiecte cu privire la activitatea MAI și a serviciilor pe care le are în teritoriu, obiectivele propuse și conlucrarea cu societatea. Totodată, sunt interesați să identifice problemele oamenilor și să stabilească un dialog care va permite consolidarea eforturilor comune, în vederea îmbunătățirii activității polițiștilor în fiecare sat.