A 37-a ediție a Festivalului de Tradiții și Obiceiuri de Iarnă „După datina străbună” s-a desfășurat cu succes la Palatul de Cultură din municipiul Ungheni. Evenimentul a fost marcat de prestațiile impresionante a 20 de colective și două centre de meșteri populari. De la dansuri și colinde la obiceiuri tradiționale precum „Malanca”, participanții au adus în prim-plan bogăția culturală și tradițională a regiunii.
Autoritățile publice locale au transmis mesaje de felicitare participanților și spectatorilor, subliniind importanța festivalului în menținerea și promovarea tradițiilor de iarnă. Președintele raionului Ungheni, Dionisie Ternovschi, a exprimat dorința ca unele dintre aceste tradiții să fie incluse în Patrimoniul UNESCO.
Festivalul a inclus numeroase momente impresionante, precum obiceiurile „Malanca” din satele Petrești, Gherman și Pîrlița, „Nunta Țării” de la Costuleni, „Capra” de la Teșcureni și multe altele. Participarea activă a comunității și diversitatea prezentărilor au contribuit la atmosfera festivă a evenimentului.
Silvia Zagoreanu, directoarea Centrului de Promovare și Conservare a Patrimoniului Imaterial din Republica Moldova, a apreciat înalt prestația colectivelor participante, subliniind importanța păstrării și promovării acestor obiceiuri. Ea a evidențiat faptul că aceste tradiții sunt tot mai bine simțite, păstrate și apreciate, inclusiv la nivel internațional. „Aceste obiceiuri de iarnă sunt cu siguranță tot mai spectaculoase și spre bucuria noastră, ele sunt din ce în ce mai bine simțite, păstrate și promovate. Acest lucru este apreciat și la nivel internațional. Știm cu toții că aceste obiceiuri sunt trecute în lista reprezentativă UNESCO, mai cu seamă colindatul de ceata bărbătească. În această ordine de idei aș îndemna toți bărbații să învețe măcar un colind în preajma sărbătorilor de iarnă și să meargă de la casă la casă, ca să colinde gospodarii”, a mai specificat Silvia Zagoreanu.
Festivalul a fost nu doar o ocazie de a celebra tradițiile de iarnă, ci și un moment de recunoaștere și premiere a contribuției notabile aduse la păstrarea patrimoniului cultural. Participanții au primit diplome și premii bănești din partea Centrului de Promovare și Conservare a Patrimoniului Imaterial din Republica Moldova.
Un alt moment culminant al festivalului a fost participarea alaiului de bărbați „Doina Prutului” care, după evoluție pe scena Palatului de Cultură Ungheni, a plecat la Chișinău pentru a participa la Festivalul Sărbătoarea Națională „Aprindeți Luminile” de la Casa Radio.