Locuitorii din Costuleni dau alarma. Liceul din sat s-a închis, iar copiii care doresc să-şi continue studiile după clasa a noua nu au cu ce veni la Ungheni.
Dacă liceul ar fi în satul vecin, s-ar putea duce pe jos, dar 18 kilometri sunt o distanţă considerabilă şi pentru a o parcurge ar fi nevoie de vreo 4 ore.
Interlocutorul invizibil ne-a reproşat, chipurile, ce facem, am închis toate liceele din raion, de le-am lăsa cel puţin pe cele zonale, ca să aibă copiii posibilitatea de a continua studiile. Apropo, în liceele din Ungheni învaţă, se spune, circa 20 de absolvenţi de la Gimnaziul Costuleni.
Directoarea gimnaziului din localitate, Silvia Corneleac, a menţionat că probleme nu ar fi, ei, în tot cazul, nu i s-a adresat nimeni. În plus, ea în fiecare dimineaţă, la 7.15, când merge la serviciu, vede cum pe cineva dintre foştii elevi îi aşteaptă maşini particulare. Unii părinţi îşi duc copiii, alţii aşteaptă microbuzul de rută, iar ceilalţi sunt cazaţi în căminul din Ungheni. Interlocutoarea explică că anul trecut a încercat să organizeze transportarea permanentă a copiilor la liceele din Ungheni, dar doritori ar fi fost puţini şi au renunţat .
Potrivit lui Ion Sacacol, secretarul consiliului local Costuleni, chestiunea respectivă a fost abordată şi discutată, dar, cu regret, aşa şi nu a fost soluţionată. De menţionat că microbuzele de rută circulă din Costuleni spre Ungheni de două ori pe săptămână, joia şi duminica. Cu toate acestea, sătenii nu se plâng de lipsa posibilităţii de a ajunge la Ungheni, chipurile, este destul transport – curse republicane, din Frăsineşti şi Măcăreşti, locuitorii se duc cu maşinile proprii cu treburi şi nu refuză să-şi transporte consătenii. Să organizeze un microbuz pentru elevii de la licee ar fi incomod, deoarece ba nu pleacă toţi, ba se duc la ore diferite.
Vinerea trecută nu am reuşit să vorbim cu cineva din conducerea raionului. Dar am fi dorit. Doar aceeaşi problemă frământă primăria şi elevii din comuna Măcăreşti – 39(!) de copii de aici învaţă în Ungheni, majoritatea în licee. Vera Puşcaşu, secretarul consiliului local, spune că primăria a expediat o scrisoare la una dintre întreprinderile din Ungheni care se ocupă de transportul de pasageri, cu rugămintea de a repartiza un mijloc de transport suplimentar la ora 7.00 numai pentru elevi, care din această cauză deseori întârzie la ore, dar tot aşteaptă răspunsul.
Da, reformele în educaţie se desfăşoară de dragul sporirii calităţii ei şi eficienţei în această ramură, dar în realitate s-a întâmplat aşa că noi ne-am făcut „datoria” în reforme, liceele din sate le-am închis, iar mai departe, copii, totul e în mâinile voastre.