De ce nu se plantează copaci în oraș, de-a lungul străzilor, dar numai în spațiile verzi?
Pentru că așa este corect. Copacii trebuiesc plantați în parcuri, în zone verzi și nu neapărat de-a lungul srăzilor. Fiind plantați de-a lungul străzilor, atunci când deja sunt mari, ei prezintă pericol, creează numeroase incomodități. Exemple sunt multe în acest sens. De aceea, în ultima perioadă, la Ungheni suntem nevoiți să defrișăm unii copaci care prezintă pericol pentru comunicațiile subterane, dar și pentru cele aeriene. Sunt copaci mari, care, logic, nu ar trebui tăiați, dar nu există o altă soluție.
Sau aceeași aleee de castani, cu care ne mândrim cu toții, la care ținem foarte mult și cu care unghenenii se identifică… Am ajuns în momentul în care trebuie să elaborăm un act fitosanitar de toaletare a castanilor, pentru că, din cauza lor, nu se mai văd corpurile de iluminat. În plus, crengile pot deteriora firele electrice, ceea ce ar duce la situații imprevizibile, chiar tragice.
De aceea este absolut normal ca pomii să fie plantați în zonele verzi ale orașului, în parcuri, în scuaruri, poate în curțile unor instituții, acolo unde nu ar încurca la comunicații, nici la cele aeriene, nici la cele subterane. De obicei, comunicațiile sunt de-a lungul străzilor, e vorba și de firele electrice, și de fibra optică, și de rețelele de apă, de canalizare.
În perioada în care copacii s-au plantat de-a lungul străzilor în Ungheni, cu 40-50 de ani în urmă, nu existau atâtea comunicații și nimeni atunci nu a bănuit măcar care va fi situația peste ani.
Deci, în zonele urbane, în orașe, nu se plantează copaci.
Locul lor este în spațiile verzi.
Ce se întâmplă cu iluminatul public? Seara, după ora 17.00, nu se mai vede nimic, e întuneric beznă pe unele străzi, inclusiv din centrul municipiului Ungheni.
Într-adevăr, e așa: sunt sectoare întregi în municipiul Ungheni, care nu sunt iluminate. Motive sunt diverse. În unele părți au avut loc deranjamente ale liniilor electrice, urmare a lucrărilor efectuate la carosabil și rețelele de apă sau canalizare. În alte părți, sistemul vechi nu mai rezistă. La momentul de față, este în plină desfășurare un proiect foarte mare și ambițios, finanțat de NEFCO (Corporația Financiară Nordică de Mediu) care presupune schimbarea în totalitate a sistemului electric în municipiul Ungheni. Astfel, vor fi instalați circa 300 de piloni noi. Va fi schimbată toată rețeaua de fire electrice, cu o lungime de aproximativ 30 de kilometri, vor fi instalate 2680 de corpuri de iluminat noi, de tip led. Costul total al propiectului este de peste șapte milioane de lei.
Dat fiind lucrările respective la sistemul de iluminat stradal, este deconectat curentul electric pe multe străzi, în multe sectoare. Înțelegem foarte bine incomoditățile create populației, dar în alt mod este imposibil de realizat acest proiect.
Trebuie să avem cu toții un pic de răbdare și, în câteva luni, vom vedea cu adevărat schimbarea completă a sistemului de iluminat stradal în municipiul Ungheni. Va fi primul oraș din Republica Moldova cu un sistem complet renovat, care va fi mult mai econom și mai ecologic decât până acum.
În prezent, se lucrează intens, inclusiv în zilele de odihnă, ca să fie duse la bun sfârșit toate lucrările prevăzute într-un termen cât mai restrâns.
Termenul limită de implementare a proiectului este 31 mai 2022.
Câinii vagabonzi, ce facem cu ei? S-au înmulțit și e periculos să mergi prin oraș.
Sectorul de amenajare se ocupă zilnic de această problemă. Dacă nu s-ar ocupa, situația ar fi cu mult mai gravă sau chiar ieșită de sub control. Recent, am avut în vizită o echipă de la Soroca. La final, au recunoscut că au rămas mirați că avem foarte puțini câini vagabonzi. Deci, totul este relativ în această lume. Numărul mic de câini vagabonzi este rezultatul activității pe care o facem. Dacă nu am întreprinde anumite măsuri, situația chiar ar ieși de sub control.
Câinii sunt prinși și transportați în afara orașului, în zonele împădurite. Ne-am fi dorit să avem un azil de câini sau să putem să-i sterilizăm, dar, deocamdată, din lipsa resurselor financiare, acest lucru e imposibil de făcut. Totodată, și oamenii ar trebui să fie mai responsabili cu prietenii loc patrupezi, să aibă grijă ca aceștia să nu ajungă în stradă, unde încep să se înmulțească necontrolat și, în consecință, ajungem să avem situația pe care o avem.