Recent scriitorul Dumitru Crudu, originar din satul Flutura, raionul Ungheni a avut recent o întâlnire cu publicul unghenean la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni în cadrul Campaniei Naționale de Promovare a Lecturii „Cartea deschisă”, sub patronajul Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Am discutat cu el despre dragostea de Ungheni și ungheneni, despre cum e să prevezi în opere anumite evenimente care se întâmplă azi, despre ce înseamnă votul prin mituire și la ce mai lucrează.
— Domnule Crudu, ați venit la Ungheni cu nobila misiune de promovare a valorilor europene prin lectură. Ce gânduri și sentimente doriți să împărtășiți unghenenilor?
— Orașul Ungheni și biblioteca sunt pentru mine a doua casă, fiindcă la bibliotecă am făcut cunoștință cu cartea și cu mulți oameni importanți din viața mea or, de la bibliotecă am pornit în lumea largă, iar Ungheniul este orașul în care am studiat.
— În cartea dumneavoastră putem observa personaje desprinse din peisajul unghenean. Cred că o faceți din același sentiment, de drag de Ungheni?
— Aveți dreptate, Ungheniul apare mai în toate cărțile mele, cum ar fi: „Ora cinci și șapte minute”; „Margareta noastră”; „Un american la Chișinău” și altele. Nu există carte unde să nu prevaleze acest motiv.
— Iată cartea „Ora cinci și șapte minute” din care ne-ați citit la această întâlnire a fost scrisă cu mult timp înainte de a se întâmpla anumite lucruri în Republica Moldova. Se creează impresia că le-ați prevăzut?
— Vreau să spun că fragmentele pe care le-am citit din această carte și alte texte de ale mele au anticipat pe undeva chiar prezentul. În ea m-am referit la războiul din Ucraina, situația politică din țară și alte lucruri pe care am încercat să le expun în cartea mea. Iată în piesa de teatru „Salvați America”, scrisă în anul 2000, tradusă în mai multe limbi și montată la teatrul „Satiricus” în 2003, acest îndemn este extrem de realist și de actual. Atunci părea de domeniul SF-ului, deoarece se părea că de ce și de cine să salvezi America, când ea este un simbol al siguranței, securității și bunăstării. Vedem însă că dacă ar putea să ajungă Trump la putere, America ar putea să devină o altă țară, o țară în care democrația să fie pusă sub semnul întrebării. Salvați America, înseamnă, salvați Ucraina și salvați Moldova sau un îndemn să ne salvăm pe noi.
— În cartea „Ora cinci și șapte minute” pare că se perindă același subiect de o importanță majoră pentru Republica Moldova.
— Aici am descris niște realități de cândva, dar iată că realitatea se repetă. E vorba de acele proteste organizate de Șor, cumpărarea votanților și alte lucruri ce au menirea de a deturna cursul european al țării noastre. Se repetă chiar atât de fulgerător și amenințător, încât e nevoie să luăm atitudine, să luăm poziție și să reacționăm. Să nu lăsăm ca alții să ne facă istoria.
— Cum priviți la faptul când cineva își vinde votul prin mituire și cum tratați aceste metehne în lucrările și articolele jurnalistice ale dumneavoastră?
— Cred că e o problemă de demnitate, iar cei care primesc acești bani nu au neapărat nevoie de ei, de vreme ce îi cheltuie pe băutură. Cumpără bere sau vodcă și rămân în aceiași zi fără acești bani.
— Dar sunt și din cei care cu bună știință fac acest lucru, urmărind alt scop?
— Există și așa o categorie de oameni care nu-și dau seama că faptele lor, care pot avea consecințe asupra altor oameni, care nu realizează că vor avea de suferit copiii lor.
— Cum credeți, vom ajunge vreodată la o gândire critică, corectă a oamenilor din Moldova?
— E necesar acest lucru pentru că o altă soluție nu avem. Această mentalitate este până la urmă și produsul dezinformării și manipulării, căci știm bine că suntem într-un război hibrid prin care ne sunt furate nu doar mințile, dar și sufletele.
— Ce scrie la moment Dumitru Crudu, ce subiecte mai reflectă în lucrările sale?
— În prezent scriu o carte cu proze de dragoste. Am și texte realizate deja despre ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova. În curând vor fi puse la dispoziția cititorilor.