Chiar dacă locurile de unde curge apa cristalină şi rece ca gheaţa nu sunt amenajate corespunzător, mulţi locuitori ai oraşului Ungheni beau apă din cele câteva izvoare din localitate. Un izvor se află în cartierul Ungheni-Vale. Am încercat apa – are un gust dulciu şi îţi potoleşte setea chiar din câteva înghiţituri.
În cartierul Vasilica descoperim că sunt 4 izvoare. Doar că locuitorii din zonă beau apă numai din unul, căci din celelalte apa curge încet. Gustăm şi aici apa. E la fel de bună şi răcoritoare. Mihai Gonceariuc, care locuieşte în preajmă spune că din acest izvor a băut apă şi bunicul lui. Îşi aminteşte că dânsul îi dădea să bea apă dintr-o cutiuţă de metal, la fel, adusă de cineva dintre vecini. Ultimele investiţii făcute de autorităţi în această zona a fost la începutul anilor 90. Locuitorii au cerut să fie susţinuţi, când au decis să curăţe izvorul principal şi să instaleze o ţeavă de metal. Iniţiatori au fost Mihai Veriga şi Nicolae Osovschi. Inscripţia de pe fântâna de acumulare aminteşte despre acest lucru. Autorităţile au fost cooperante şi au încercat să amenajeze zona din preajmă, au construit câteva scări, aşa ca celor care vin după apă să le fie mai comod să coboare şi să ridice dealul. De atunci, nu îşi prea aminteşte cineva că ar fi fost făcute careva investiţii. O altă locuitoare, Vera Osoianu, adaugă că în ajunul sărbătorilor pascale, elevii de la un liceu din oraş adună deşeurile rămase după unii petrecăreţi.
Tudor Şeptelici, specialist Direcţia Agricultură şi Alimentaţie, spune că bea apă din izvorul din cartierul Vasilica de mai bine de 3 ani. Analizele de laborator efecutate la Centrul Sănătate Publică la solicitarea dânsului au arătat că apa este bună pentru consum. „O bem fără grijă toţi membrii familiei noastre, chiar e mai gustoasă decât cea îmbuteliată”, se dă cu părerea interlocutorul. Totuşi, dânsul spune că autorităţile ar fi trebuit să amenajeze zonele respective: să repare scările, să construiască platforme, să instaleze câteva scaune şi să îngrădească izvorul.
Petru Langa, viceprimarul oraşului Ungheni, spune că această chestiune este luată la control şi se munceşte la o strategie privind amenajarea izvoarelor din localitate, care sunt o sursă alternativă de apă potabilă pentru locuitori. Doar că, pentru aceasta nu vor fi folosiţi bani din bugetul locali, dar vor încerca să găsească agenţi economici interesaţi să menţină ordinea pe aceste terenuri publice.
Apropo, într-un interviu acordat anterior, Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a menţionat că va fi implementat un proiect care prespune „adoptarea” de către agenţii economici a anumitor terenuri publice, care, la fel, presupune amenajarea unor astfel de zone. Mai mult ca posibil că amenajarea izvoarelor din oraş o vom regăsi în această strategie.