După cum știu toți, oamenii apelează la redacția ziarului „Unghiul” atunci când nu mai știu unde să se adreseze, deoarece nu au primit sau nu au înțeles – se întâmplă și așa – răspuns la întrebarea lor acolo, unde ar fi trebuit sa li se răspundă sau să li se explice.
De această dată, ni s-a adresat Marina R., care este îngrijorată de chestiunea privind achitarea indemnizațiilor pentru copiii cu dizabilități accentuate aflați la educație în familii de părinți profesioniști. Potrivit ei, nu demult acestei categorii de copii au încetat să-i mai plătească indemnizațiile, transferându-le pe un card bancar, pentru ca, atunci când împlinesc 18 ani, să poată primi o anumită sumă de bani. Femeia ar dori să afle din ce bani să trateze copiii, de unde să ia bani pentru a-i transporta la controlul medical obligatoriu la Chișinău. Ea spune că statul, cum se vede, a decis că sunt suficienți cei 31 de lei ce se achită pentru alimentație, 3000 de lei pe an pentru haine și salariul de aproximativ 2000 de lei, care este achitat acestei femei.
Pe de o parte, statul poate fi înțeles, la urma urmei, pe el, de asemenea, „îl doare sufletul” pentru un astfel de copil, care trebuie să înceapă de la ceva când ajunge adult, iar așa și lupul e sătul, și oaia întreagă – indemnizația de dizabilitate se plătește, în plus, copilul ceva va primi pentru a începe viața matură. Pe de altă parte, dacă ar fi fost copilul lor biologic, o astfel de întrebare, posibil, nu ar fi apărut. În al treilea rând, atunci când cineva decide să devină părinte profesionist, el, probabil, se gândește că tratamentul copilului ar putea costa cu mult mai scump decât ajutorul de câteva sute de lei. În al patrulea rând, cum spun unii, nimeni nu i-a forțat să devină un astfel de părinte, în plus, al unui copil bolnav. Dar asta e altă temă, de aceea ne întoarcem la subiectul privind alocația…
Tudor Rădeanu, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Ungheni, s-a mirat, de unde, chipurile, aveți această știre și de ce mă întrebați pe mine acest lucru? Eu, zice, plătesc aceste ajutoare? Dar se pare că de părinții profesioniști se ocupă direcția? Interlocutorul a explicat că plata pensiilor, alocațiilor, indemnizațiilor ține de competența Casei Naționale de Asigurări Sociale. În același timp, el spune că s-au adresat la minister, au apelat la organizațiile obștești, opinia publică ar trebui, de asemenea, să se pronunțe în ceea ce privește neajunsurile legislației noastre. Potrivit opiniei sale subiective, aceste plăți, desigur, nu sunt suficiente. Iar părintele profesionist care este angajat la serviciu are o sarcină dublă. „Încercați să vă asumați toate problemele acestui copil. Cred că este foarte greu, pentru că un astfel de părinte trebuie să-și dedice viața lui, să-i dea puterea, energia sa. Eu nu sunt economist, pentru a spune de cât are nevoie un copil, dar ca tată știu ce cheltuieli sunt necesare. Acestor oameni trebuie să li se facă monument în timpul vieții, pentru că își asumă o astfel de responsabilitate”, a spus Tudor Rădeanu.
Potrivit directorului Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Ungheni, Vitalie Sprânceanu, femeia care s-a adresat cu această întrebare poate a încurcat ceva. Din câte știe, legislația României prevede transferarea plăților acestei categorii de copii la contul bancar și ei deseori trebuie să elibereze certificate unor persoane cu dublă cetățenie, precum că aici, în Moldova, ei nu primesc indemnizații, ca să le poată perfectă acolo. Interlocutorul sugerează, roagă ca înainte de a merge în alte instanțe, să se adreseze la casa teritorială și specialistul va ridica dosarul, va explica totul. Iar acum el nu poate da un răspuns concret, deoarece chestiunea nu este concretă.
Poate femeia a avut o discuție și, neprimind răspuns, s-a adresat la redacție. Nu este exclus că ar fi vorba despre alocațiile pentru copii cu dizabilități care se află la întreținerea statului. În general, nu vreau să fac presupuneri, dar chestiunea, din păcate, rămâne deschisă…