Într-adevăr, deseori se întâmplă ca în poveste: du-te-ncolo, vino-ncoace, stai binișor și nu-mi da pace. O femeie tânără dintr-un sat din raionul Ungheni, mama a trei copii, cel mai mare având 9 ani, îngrijește de mama sa în vârstă de 74 de ani, țintuită la pat. Trăiesc cu cei 1300 de lei din pensia mamei și 180 – suportul de stat. Potrivit interlocutoarei, alte venituri nu au. Ea explică că a perfectat toate certificatele necesare, a depus o cerere să i se acorde ajutor material mamei, dar nu a fost acceptată.
Este evident că fondul de susținere socială a populației a fost reformat, deoarece oamenii ar primi mult din alte surse. În acest caz, ar putea obține indemnizație socială, la care, este posibil, au dreptul această femeie și copiii ei. Dacă nu există alte venituri, cu excepția pensiei mamei, nu are pământ, este înregistrată la agenția pentru ocuparea forței de muncă, atunci, potrivit calculelor unei profane, ajutorul social poate fi de circa 1500 lei. Dar nu este atât de simplu și ușor. De ce? Acuși aflăm.
Potrivit Tatianei Dutcă, asistent social al comunei Negurenii Vechi, femeia din luna iulie a anului trecut până în august curent a primit ajutor social și alocație pentru perioada rece. Apoi a primit refuz, deoarece a fost înregistrată ca șomeră un an și mai mult nu ar avea dreptul. I s-ar fi propus să aducă avizul consiliului de expertiză medicală a vitalității că mama necesită îngrijire, dar are doar 74 de ani, de aceea, nu s-ar cuveni, se cer 75. Este adevărat, despre situația financiară dificilă a familiei se știe, primarul a emis o dispoziție să se perfecteze documentele pentru ajutor pe perioada rece, în plus, se pregătește dosarul ca până la sfârșitul anului curent ea să poată primi ajutor ca familie cu copii în situație de risc.
Elena Ermurachi, specialist principal la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Ungheni, a menționat că, în ultimul timp, nu se știe de ce, li se adresează des șomeri care ar fi fost scoși de la evidență. Această femeie este înscrisă în listele șomerilor, nu se declară nicăieri că ea ar fi refuzat locul de muncă propus.
Vinerea trecută, nu am reușit să aflăm la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei care este motivul real că femeia nu mai primește ajutor social, de aceea am apelat la Legea cu privire la ajutorul social despre care vorbim destul de des. De dreptul la ajutor social beneficiază inclusiv şomerii înregistraţi la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă sau îngrijesc un membru/membri ai familiei care necesită îngrijire din partea unei terțe persoane conform concluziei consiliului medical consultativ al instituției medico-sanitare publice. Dreptul la ajutor social încetează dacă familia nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de prezenta lege; îşi schimbă locul de trai; s-au depistat schimbări în datele indicate în cerere; şomerul înregistrat la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă a refuzat un loc de muncă sau a refuzat în mod repetat prestarea unor activități de interes comunitar; nu îndeplineşte repetat obligaţiile asumate.
Unde anume, care verigă nu a funcționat în acest lanț, ce a devenit motiv de greutăți inutile, emoții negative pentru o femeie nefericită, al tuturor acestor convorbiri, în timpul cărora nu am reușit să înțelegem ce și cum? Așteptați răspunsul, așteptați răspunsul, dar, probabil, nu-l veți mai afla.