De câteva săptămâni tot planificam să scriu un material despre ce doresc să facă sau să termine primarii din raionul Ungheni în cele trei luni rămase până la alegeri, dar cititorii mi-au distras atenția cu întrebările și nedumeririle lor, de ce, în unele sate, primarii nu pot face lucruri minime care nu necesită cheltuieli mari.
De exemplu, locuitorii satului Cornești sunt foarte interesați de ce primăria vinde terenurile ocupate de pășuni. Ei doresc să primească un răspuns numai de la primar. Alții sunt îngrijorați de starea drumurilor spălate de ploi, a râpelor de lângă casele din sat, în timp ce primăria nu ia măsuri.
Potrivit primarului satului, Valeriu Morari, în conformitate cu legea, au vândut la licitație un teren de aproape 8 hectare, unde anterior era o livadă care a fost inundată și terenul a rămas părăsit. În ce privește drumurile distruse, primarul a menționat că este bine că pe oameni îi doare inima pentru sat, este păcat că doar în cuvinte, nu în fapte. Iar drumurile după ploile căzute în mai și iunie nu au suferit la fel de mult ca în alte locuri. Acum se repară o porțiune de drum în variantă albă din mijloacele Fondului Rutier. Se pare că drumul spre stație nu e așa cum spun sătenii, este reparat în variantă albă și acolo poate sunt una sau două gropi mici.
Locuitorii din comuna Florițoaia Veche, afară de stația de pompare nefuncțională din Florițoaia Nouă, au comunicat că în satul Florițoaia Veche există o fântână de canalizare sau poate un rezervor pentru irigarea terenurilor fermierilor locali, care nu este acoperită cu capac și nu sunt instalate semne de avertizare că este periculos. Iar ea, se spune, într-adevăr este periculoasă, deoarece diametrul său pare să fie mai mare de un metru și jumătate, iar adâncimea este chiar greu de apreciat. Acolo s-ar fi înecat de acum un tăuraș și s-ar fi prăbușit un copil cu bicicleta. Oare chiar așteaptă să se întâmple o tragedie ca cea din Buciumeni?
Ca întotdeauna, cu primarul comunei Florițoaia Veche, Sergiu Mărgărint, am avut o discuție plăcută. El nu putea să înțeleagă despre care fântână e vorba, cu atât mai mult cu cât sistemul de canalizare în sat nu funcționează. Dar dacă ceva nu este în regulă, să vină oamenii la primărie și să spună. „I-aș sfătui pe cei care au văzut o situație periculoasă să nu meargă la redacție, ci să se ducă să astupe fântâna. Dacă nu au cu ce, să vină la primărie, vom găsi un agent economic cu tractor, vom aduna oamenii și o vom astupa”, a spus el.
Oamenii se plâng că nu e ordine în cimitire și acest lucru nu deranjează pe nimeni, nici pe sătenii care, îngrijind mormintele celor dragi, aruncă gunoiul unde se nimerește, pasc pe teritoriul lor caprele, dar nici pe primărie. Cineva se indignează că apeductul sătesc se sparge des, apa poate curge mai multe zile, iar de situația creată nu-i pasă nimănui, deși mai târziu caută vinovații și datornicii.
Potrivit primarului, atunci când lucrătorii bisericii se adresează la primărie, primăvara, pentru a primi ajutor la restabilirea ordinii în cimitir, li se dă un tractor și se evacuează gunoiul. Atunci oamenii erau mulțumiți, iar acum, dacă buruienile au crescut, trebuie să le taie ei, dacă e iarbă, s-o dea la vite. Cât despre capre, nu le-a văzut acolo. A fost acum o săptămână, a văzut că iarba e cosită, dar capre nu erau. Dacă mai pasc acolo, trebuie de vorbit cu stăpânul lor ca să nu le ducă în cimitir. „Nu trebuie să se pună totul pe seama primarului. Dacă persoanei într-adevăr îi pasă de ordinea din cimitir, ar trebui să-i facă observație proprietarului caprelor. Dacă acesta nu înțelege, este primar, polițist de sector. Dacă s-au adresat la redacție, au crezut probabil că ale ei sunt caprele. Toată bogăția primarului sunt oamenii. Dacă sunt disciplinați și cărturari, toți se implică în viața satului. În același timp, știți că se apropie campania electorală și fiecare dorește să câștige un rating ieftin. Dar acest rating nu este ceva bun, nu avem nevoie de el. Dacă o persoană dorește să facă ceva pentru sat, atunci să acționeze în mod concret, să lucreze, să rupă buruienile, să facă ordine. Cel care vine cu o inițiativă, întotdeauna obține sprijinul primarului, îi adunăm pe oamenii activi și facem”, a spus interlocutorul.
Acum ne rămâne doar să găsim răspuns la următoarea întrebare: de ce oamenii nu vor să se ducă la primărie și nu îndrăznesc să le facă observație vecinilor?