Exemplu de activism civic constant
Unii agenți economici din orașul Ungheni s-au săturat de inacțiunea autorităților locale și s-au apucat de treabă. Recent, administrația magazinului „Bricone Ungheni” a reparat o porțiune de drum care unește străzile Romană și Plămădeală, intersecție cu strada Maria Cebotari. Magazinul se află într-o zonă periferică, deci autoritățile nu se prea grăbesc să facă căi de acces către întreprinderile ce își desfășoară activitatea în astfel de sectoare ale orașului.
Pe Dionisie Ternovschi, directorul magazinului „Bricone Aridone”, reparația drumului în variantă albă l-a costat circa 6000 de lei, această sumă fiind folosită pentru procurarea a peste 10 metri cubi de pietriș și achitarea serviciilor de nivelare a terenului. Trebuie remarcat un detaliu: agentul economic execută astfel de lucrări periodic, adică de patru ori pe an. Deci, nu doar repară drumul, dar și îl întreține, în total cheltuiește peste 20 de mii de lei pentru reparația unui drum public. „E mult sau puțin, nu pot spune, dar fac ce pot și cum pot. În plus, este un drum de acces nu doar spre magazin, dar și spre casele de locuit de pe strada Maria Cebotari. Aici primăria ar trebui să aibă grijă de cetățenii săi. În anul trecut au făcut unele lucrări de construcție la sistemul de scurgere a apelor pluviale. Drumul s-a deteriorat mult, dar autoritățile au uitat să îl refacă. L-am reparat noi și de data aceasta”, spune Ternovschi.
Cristofor Codreanu, viceprimarul orașului Ungheni, concretizează că, de fapt, agentul economic și-a onorat niște angajamente: a amenajat parcarea din fața magazinului, așa cum este convenit cu fiecare întreprindere când primește autorizația de funcționare. La fel, responsabilul mai spune că o dată cu terminarea lucrărilor de construcție a sistemului de scurgere a apelor pluviale în această zonă, drumul nu se deteriorează atât de des. Totuși, salută inițiativa agentului economic, menționând că autoritățile sunt deschise pentru conlucrare și sunt gată să acopere financiar o parte din cheltuielile pentru lucrările efectuate de către un grup de întreprinzători activi, care se implică în lucrări de reparație a căilor de acces spre zonele în care activează. „Îmi doresc chiar foarte mult acest lucru. Primăria trebuie să întocmească un proiect, care să prevadă construcția scurgerilor de ape pluviale, a trotuarelor pe anumite porțiuni de străzi. Dacă ar veni cu o chemare către agenții economici, desigur, ar găsi susținere. Dar mi se pare că nu se vrea, căci aceasta presupune respectarea cadrului legal, implicare, muncă de convingere, supărări, activism din partea unor responsabili de la primărie”, este opinia lui Dionisie Ternovschi.
S-au oprit la jumătate de drum
Un alt grup de agenți economici din cartierul Tineretului și-au dorit mult acest lucru încă în vara anului trecut. Adică, să repare o porțiune din strada Gh. Crestiuc, care pe timp de ploaie devine impracticabilă. Au întocmit un deviz de cheltuieli, iar 10 agenți economici erau dispuși să vină cu suport financiar. „Ne doream să acoperim cu pavaj această stradă, pentru că cheltuielile pentru îmbrăcăminte asfaltică erau foarte mari. Urma să adresăm un demers către primărie pentru a ne susține financiar, căci dacă cheltuielile erau împărțite în jumătate, fiecare agent economic trebuia să își aducă contribuția sa, în sumă de 10 mii de lei. Ceva nu a mers, am renunțat, dar poate vom mai încerca, cine știe”, explică Adrian Fetcu, liderul grupului de inițiativă.
Cristofor Codreanu spune că încă nu este prea târziu, deci autoritățile sunt gata să se așeze la masa de negocieri. Desigur, ultimul cuvânt în alocarea banilor la acest capitol de cheltuieli neprevăzute trebuie să îl spună consilierii locali.
Dânsul a menționat că această porțiune de drum va fi reparată în 2017, desigur, în variantă albă, ca și multe alte intrări în curțile blocurilor de locuințe, care sunt prevăzute pentru a fi reparate în următorul an bugetar.
Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia Ambasadei.