Problema cea mai dureroasă a moldovenilor, în special a unghenenilor, rămâne și în 2019 a fi drumurile. Pe când conducătorii de la tribună anunță cu emfază că își doresc drumuri bune, care vor duce copiii la școli și grădinițe, bolnavii și bătrânii la instituții medicale și pe noi toți acasă și pentru asta fac proiecte, încheie contracte de finanțare, mai taie din când în când panglici (dacă e perioada electorală poate să fie mai des, indiferent că au fost reparați 100 metri), oameni dezamăgiți ne sună la redacție să ne spună că merg prin glod cum o făceau ca în tinerețea lor, adică ca acum 40-50 de ani.
Chiar zilele trecute am primit un apel de la un locuitor al unui sat de pe Valea Culei. Acesta dorea să cunoască când va fi reparat un drum, care încă de prin 2015 tot se vehiculează că va fi.
Contactat de noi, Stepan Roșca, primarul satului Cornova, ne-a declarat că, de fapt, el așteaptă de prin 1983 ca acesta să fie reparat. Și „ca să vedeți în ce stare e cu adevărat trebuie să mergeți pe el ca să-l simțiți”, ne spune primarul cu năduf și durere. Acum trebuie să recunosc că nu am fost atât de des în satele de pe Valea Culei. Cu ceva ani în urmă am fost la Cornova și Curtoaia. Tot ce mi-a rămas în minte de atunci a fost frumusețea împrejurimilor încă nealterate de modernismul societății contemporane, o comunitate care parcă ar fi ruptă de restul civilizației, dar cu un farmec aparte. Doar că a doua cale încoace nu prea îți mai doreai să o faci, din cauza stării proaste a drumurilor. Se pare că după mai mult de 10 ani, puțin ce au fost reparate.
Primarii depun eforturi și mai fac străzile din localități, însă cele care asigură accesul către raion și chiar spre capitală lasă de dorit. Unul dintre ele este Cornești – Boghenii-Noi – Năpădeni M5. Un drum cu o lungime de peste 34 kilometri, care în urma reparării ar facilita accesul locuitorilor din regiune la 31 de instituții de învățământ, 10 instituții medicale, obiective turistice, stația de cale ferată, precum și la 28 de întreprinderi. La începutul iernii le promitea acestor oameni și edililor de acolo chiar ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, că se va realiza „reproiectarea în cel mai scurt timp și va fi supus licitației, iar Banca Mondială asigură linia de creditare pentru construcția acestuia.
Astfel, lucrările urmează să înceapă în primăvara anului 2019, imediat ce condițiile meteo vor fi favorabile” („În raionul Ungheni se va construi un nou drum european” https://unghiul.com/in-raionul-ungheni-se-va-construi-un-nou-drum-european/). Contactându-i telefonic, primarul de la Năpădeni, Maria Artiomov, cel de la Cornova, Stepan Roșca, și inginerul cadastral de la Primăria orașului Cornești, Vasile Levandovschi, ne spun că de abia acum, la începutul lui aprilie s-au întâlnit cu cei de la Administrația de Stat a Drumurilor pentru a discuta de acea reproiectare. Așadar, nu poate fi pus în discuție niciun fel de începere a lucrărilor în viitorul apropiat.
O altă epopee ca multe altele, când vine vorba de drumurile din Moldova
2015 – Vasile Botnari, ministrul de atunci al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a anunțat că drumul regional Corneşti-Năpădeni-Hoginești va fi reabilitat în cadrul programului de dezvoltare a drumurilor locale, susţinut financiar de către Banca Mondială. Tot atunci acesta a menționat că echipa de consultanţi străini, împreună cu specialiştii din cadrul ministerului, au avut întrevederi cu autorităţile publice locale din Ungheni pentru a stabili modalitatea de întreţinere a drumului după reabilitare.
2017 – Anatol Usatîi, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, aflat într-o vizită la Ungheni, specifica că ar fi fost semnat un contract cu o companie autohtonă, dar ceva totuși nu a mers…
2018 – …a fost reziliat contractul. Stepan Roșca, primarul satului Cornova, ne-a declarat că antreprenorul ar fi oferit prețuri mult mai mici, decât costul real al lucrărilor, pentru a câștiga tenderul. Acesta nu s-a isprăvit și contractul a fost anulat.
2019 – speranțe…