Programul „Drumuri bune pentru Moldova” presupune reparația periodică a drumurilor naționale, locale, comunale și străzilor. Pe unde mai bine, pe unde mai rău, unele drumuri din raionul Ungheni încep să-și schimbe aspectul. În unul din articolele publicate pe paginile ziarului, președinta raionului, Ludmila Guzun, a relatat că în comparație cu alte raioane în Ungheni lucrurile la acest capitol stau mai bine și că în acest scop Fondul Rutier a alocat surse pentru reparația drumurilor interne direct primăriilor în funcție de numărul populației.
Bucuroasă și nu prea de aceste primeniri s-a dovedit a fi o locuitoare din satul Zagarancea, care a sunat zilele acestea la redacție pentru că și strada lor urmează a fi reparată în variantă albă, numai că de la fiecare din cele 34 de gospodării se solicită o contribuție de 500 de lei, care ar fi cam exagerată, deși e conștientă, că și sătenii trebuie să-și aducă contribuția la reparația drumurilor. Pentru a afla care este starea reală de lucruri, am cerut o explicație primarului comunei, Mihai Burlacu.
”Vreau să va spun că din Fondul Rutier primăria noastră a primit 808 mii de lei, iar 400 de mii au fost alocate din bugetul local. Din aceste sume preconizăm să reparăm 35 de kilometri de drum în variantă albă până în primăvară și urmează să procurăm 3 mii de tone de prundiș”, a spus edilul. Ce ține de executarea lucrărilor, cum ar fi împrăștierea și drenarea prundișului, primarul a menționat că este nevoie și de implicarea sătenilor prin contribuții bănești sau muncă fizică. ”Dacă pe unele străzi, unde locuitorii nu sunt lipsă, contribuția este mai mică, apoi pe strada enunțată de doamna respectivă oamenii locuiesc doar pe o parte a ei, căci restul sunt plecați peste hotare”, a ținut să adauge acesta.
Mihai Burlacu mai susține că în localitate s-au făcut mai multe lucruri de îmbunătățire a infrastructurii satului, la care cetățenii au contribuit cu sume și mai mari numai ca să aibă condiții bune de trai. Este la discreția fiecăruia cine și cu cât vrea să contribuie.