Recent, am fost (re)solicitați de câțiva locuitori de pe strada Iașului, să mergem să vedem în ce stare se află drumul. (Notă red: Reporterii ziarului de nenumărate ori au scris despre strada Iașului: „Pe strada Iașului din Ungheni nu e nimic ca în Iași” (2018) de Dorina Molea, „VIDEO/FOTO. Iași și Burebista – în Ungheni doar numele sunt sonore, în rest – dezastru” (2019) de Natalia Morari, „Străzile care sunt reparate cu promisiuni” (2019) de Natalia Morari).
De această dată oamenii de aici au decis să aloce bani din bugetul familiei pentru a-l repara. O altă nemulțumire a lor e că nu au lumină pe stradă și stau fără gaz.
În timp ce lucrau de zor la împrăștierea pietrișului, unul dintre oameni ne-a spus că jumătate din pietriș l-au achiziționat ei. „Eu am dat bani, am cumpărat piatră, plus transport, plus autogreder, care a nivelat dimineața, când era imposibil de trecut pe aici, plus oamenii care m-au ajutat”, ne specifică acesta. Omul se întreabă dacă autoritățile municipale ar putea aloca careva mijloace financiare pentru a putea merge și ei pe un drum cât de cât bun. „Noi am pus pietrișul, am plătit tractor ca să niveleze drumul. Pe drumul acesta sunt 4 mașini de pietriș, oare primăria nu poate să pună și ea 4 mașini ca să fie drumul reparat? Autogrederul a nivelat, aici erau urme adânci de 20 de centimetri”.
„Stâlpii goi, și nu trag un fir de curent”
Pe o porțiune a străzii Iașului oamenii nu au nici gaz, dar nici iluminare stradală. „Doi ani în urmă, am depus cerere pentru iluminare stradală. Avem copii mici care vin de la școală, iarna este întuneric. Până la vamă este, la noi nu-i, la vamă este parcare, la noi nici măcar drum. E bătaie de joc, oare e posibil așa ceva, e normal să trăim în condițiile acestea?”, se întreabă un alt locuitor de pe aceeași stradă.
„Nu aș vrea să spun că n-o să facem lucrări pe strada Iașului, dar trebuie să facem mai întâi străzile cele mai deteriorate”
Contactat de noi, Ion Gălușcă, viceprimarul municipiului Ungheni, ne-a explicat că autoritățile municipale o să se străduiască să rezolve problemele și pe strada Iașului, dar prioritar la moment e proiectul european, în rezultatul căruia se va construi complet sistemul de canalizare în cartierul Dănuțeni. „În cartierul Dănuțeni complet se construiește acuma sistemul de canalizare, au fost săpate toate drumurile, avem un proiect cu Uniunea Europeană și trebuie să-l implementăm, dacă nu, pierdem 70 mln. lei, care ne-au fost oferiți. Timp de un an de zile, trebuie totul să fie construit, să fie stație de pompare, 8,5 kilometri de canalizare și 20 kilometri de apeduct, care va duce până la Fabrica Biochimică, începe de pe strada Alexandru cel Bun până pe strada Industrială. Nu aș vrea să spun că n-o să facem lucrări pe strada Iașului, dar trebuie să le facem mai întâi pe străzile cele mai deteriorate”, a specificat dânsul. Viceprimarul a mai precizat că „noi nu spunem că n-o să facem drumul acela sau drumurile de care ne-am apucat. Trebuie să găsim resurse financiare ca să putem aduce în stare normală străzile principale, unde e mai mare fluxul de mașini și locuitori”.