Săptămâna trecută, la Ungheni a avut loc ședința consilierilor raionali. Probabil, nu ar fi trebuit să scriem despre ea, deoarece nici aleșii poporului, nici aparatul președintelui raionului nu doresc să informeze cetățenii raionului despre activitatea lor, judecând după absența mesajelor și materialelor din paginile celui mai citit ziar din raion, „Unghiul”. Mulțumesc, desigur, pentru faptul că există un mesaj pe facebook și pe site-ul Consiliului Raional, dar, din păcate, încă nu toți sătenii au acces la internet. Am spus așa, printre altele…
La întâlnire au fost examinate peste 20 de chestiuni, inclusiv alocarea fondurilor către primării pentru anumite proiecte. Tatiana Struc, șefa Direcției Finanțe a raionului, explică despre ce fonduri e vorba. Potrivit acesteia, este soldul de anul trecut din banii pe care Consiliul Raional a reușit să-i economisească. Ca și alte raioane, ar fi putut să nu împartă acel sold de 1 milion 172 mii de lei, dar așa se obișnuiește în ultimii ani că mijloacele economisite sunt direcționate în sprijinul primăriilor și proiectelor care vizează dezvoltarea localităților.
Acestei primării dă-i, acesteia – dă-i, iar pentru alțiinu rămâne nimic
Zarva s-a iscat din cauza faptului că printre cele 15 primării incluse pe lista norocoaselor care sperau să primească ajutor nu au fost incluse primării cum ar fi Zagarancea, comuna Florițoaia Veche, Chirileni și Bumbăta.
Potrivit primarului satului Bumbăta, Dumitru Paladi, un astfel de sprijin ar trebui să fie, în general, oferit pe cap de locuitor. Oficiile medicilor de familie (OMF), gimnaziile, grădinițele, cluburile, bibliotecile, stadioanele, drumurile, conductele de apă – toate aceste instituții sunt necesare în sate și trebuie întreținute, altfel cum să faci ca oamenii să nu plece în străinătate.
Interlocutorul consideră că decizia de a nu aloca 50 de mii de lei primăriei pentru reparația Oficiului Medicului de Familie nu este corectă, mai ales că lucrările sunt deja în curs. Decizia, în opinia sa, a fost luată, cel mai probabil, în interese de partid, cu atât mai mult cu cât s-au repartizat 150 mii de lei pentru renovarea acoperișului Primăriei Unțești, probabil, fiindcă primarul este membru al partidului „necesar”. „Am renovat primăria și nu am cerut nimănui bani. Acum, se dă unei primării 150 de mii, iar alteia – nimic. Nu este corect ”, spune Dumitru Paladi.
În ceea ce privește reparația OFM din Bumbăta, de curând, primarul ar fi a spus că în secolul XXI e inadmisibil ca instituțiile medicale să aibă toaletele în curte, iar la ei, ca aproape peste tot, erau acolo. În prezent au deja un bloc sanitar nou și chiar apă caldă la robinet. În același timp, a început reparația capitală. Pentru că, potrivit primarului, în clădire se simțea miros de umezeală și mucegai, iar când au scos linoleumul vechi, au înțeles care este motivul.
Primarul se întreabă, cum se face că cei care par a fi fondatorii instituțiilor medicale votează împotriva alocării de fonduri pentru finalizarea reparației? Și cum rămâne cu medicina prin asigurare? S-au alocat, chipurile, 60 de mii de lei, deși în ultimii ani oficiul lor nu a văzut nimic. „Nu este pentru mine, ci pentru oameni. Consiliul nostru a găsit 102 mii de lei, lucrările au fost deja făcute, au rămas doar holul și coridorul. Mi se spune: vei face anul viitor. Ce rost are să lași două cabinete neterminate și să începi peste un an totul din nou? Înțelegeți, există chiar și o dispoziție din partea Comisiei Naționale de Urgență referitoare la acest oficiu”.
De asemenea, interlocutorul consideră o nedreptate că un consilier care este interesat de acest lucru a votat alocarea a 250 de mii de lei Primăriei comunei Valea Mare pentru extinderea rețelelor de gaze și votul său ar fi fost decisiv. Această decizie, potrivit lui Dumitru Paladi, ar trebui invalidată de Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat din Ungheni.
„Există priorități precum sănătatea, apa, dar în condițiile actuale, cred că gazul este mai degrabă un lux. Anul acesta, primăria a găsit 72 de mii de lei pentru reparația oficiului poștal și a bibliotecii și 102 mii de lei pentru OMF. Anul trecut, s-au găsit fonduri pentru înlocuirea ferestrelor în primărie, de ce primăria cu 1500 de locuitori, spre deosebire de 2500 din satul nostru, nu poate găsi fonduri pentru repararea acoperișului? Pot înțelege când e vorba de școală, grădiniță, poștă – asta este pentru oameni, iar primăria, dacă nu are fonduri, poate găsi câteva foi de ardezie pentru acoperiș, până la perioade mai bune. Nu exclud că la nivel de republică problemele sunt soluționate în acest fel – în funcție de interese, inclusiv de partid. Consilierii raionali ar trebui să se gândească mai mult la săteni, la interesele lor, dar uneori ți se pare că nici nu pătrund în esența problemelor. Deși trebuie să muncească din greu pentru cei 1000 de lei pe care îi primesc pentru ședință, iar ultima întâlnire a durat 40 de minute”, a spus primarul.
Probabil, tocmai de aceea nu este timp pentru a înțelege esența chestiunilor. Mai mult, există unele îndoieli că proiectele de decizie consilierii le studiază din timp.