Este pe ultima sută de metri etapa ordinară a proiectului „Reconstrucția și revitalizarea centrului municipiului Ungheni”, realizat în cadrul programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”. O porțiune semnificativă din strada Națională a fost deja reabilitată, sunt în proces de construcție parcările din centru, se lucrează asupra amenajării Pieței Independenței.
Unghenenii vor să cunoască mai multe. La cele mai frecvente întrebări la subiect răspunde primarul Alexandru Ambros.
Oare strada Națională nu-i până la iesirea din oraș înspre Chișinău? De ce s-a reconstruit doar până la spital?
Proiectul prevede reconstrucția integrală a străzii Națională – până la intersecția cu strada Romană. Pentru anul curent, însă, a fost planificată doar porțiunea până la intersecția cu strada Bogdan Petriceicu-Hasdeu (până la spital). Pentru anul viitor vom propune Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie” să mergem mai departe cu reparația pe această stradă. Proiectul tehnic deja este gata, dar trebuie să înțelegem că e imposibil să faci totul într-un an. Mai mult decât atât, lucrările de reconstrucție a străzilor nu pot fi făcute în perioada rece a anului.
Cu trotuarele cum rămâne? Îndeosebi în preajma Liceului „Mihai Eminescu”.
Atunci când se face o lucrare, există anumite etape. Dacă e să ne referim la strada Națională, mai întâi, au fost schimbate rețelele de apă și canalizare. În acest an, a fost reconstruită partea carosabilă. Următorul pas sunt trotuarele. Există deja proiectul tehnic, este verificat, înaintat spre finanțare. Pentru anul viitor, ne punem ca sarcină să începem, din primăvară, lucrările de reabilitare a trotuarelor pe ambele părți, de-a lungul întregii străzi Națională.
De ce a fost îngustată partea carosabilă a străzii Națională?
Strada Națională nu a fost îngustată, ea este exact în dimensiunile ei originale. Îngustarea sau lărgirea unei străzi nu o decide primarul sau consiliul local. O decid specialiștii în urbanism, specialiștii în construcția de drumuri. Pe strada Națională au fost lichidate acele „buzunare”, care, la un moment dat, când numărul mașinilor nu era foarte mare, au fost binevenite. Dar, în momentul în care au început să fie parcate aici, perpendicular, tot mai multe automobile, a devenit o problemă. Accesul pe ultima bandă era aproape imposibil, iar uneori – chiar și pe banda a doua era îngreunat, ceea ce crea condiții de producere a accidentelor.
Decizia de a scoate acele „buzunare” a fost luată de proiectant. Cu toate acestea, numărul de parcări pe strada Națională nu se va micșora. Dimpotrivă, se va majora. Trebuie, pur și simplu, să așteptăm puțin, până va fi aplicat marcajul pentru parcări. Pe lungimea străzii Națională și pe strada adiacentă, Mihai Eminescu, sunt în construcție 9 parcări, iar numărul locurilor de parcare se va mări cu circa 300 de unități.
Ce e cu iluminarea stradală? Pe timp de noapte e beznă afară, nici o luminiță!
În legătură cu lucrările mari care s-au făcut în oraș – au fost construite în acest an circa 30 de kilometri de rețele de apă și canalizare, în sumă totală de 55 milioane de lei; s-au făcut lucrări pe strada Națională – în unele locuri au fost înregistrate deranjamente la cablul electric. De aceea pe unele sectoare nu arde lumina. Pe 21 octombrie, a fost semnat deja, de către Primărie și S.C. NETSISTEM SRL, Acordul contractual privind furnizarea și instalarea tuturor echipamentelor electrice și tehnice necesare pentru reconstrucția și extinderea sistemului de iluminat stradal din municipiul Ungheni. Compania executoare s-a angajat să reconstruiască întreg sistemul de iluminat stradal timp de patru luni de la începutul lucrărilor. Costul total al proiectului e de peste 7 milioane 300 mii de lei, dintre care 6.352.220 de lei sunt din contul valorificării împrumutului contractat de la Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), iar 974.936 lei e contribuția Primăriei. În lunile următoare, vor fi schimbate 2680 de corpuri de iluminat LED noi, precum și alt echipament.
Astfel, Ungheniul va fi iluminat în totalitate pe timp de noapte, sporind securitatea cetățenilor pe străzile municipiului. Totodată, va fi eficientizat consumului de energie electrică și vor fi reduse cheltuielile de mentenanță.
De ce, în unele locuri, arde lumina ziua?
Pentru că pe acele porțiuni se lucrează la rețelele electrice. Când arde ziua lumina, înseamnă că s-a lichidat deranjamentul și se verifică. Nu putem să așteptăm până noaptea să vedem dacă totul e în regulă. Se verifică, se aduce totul în ordine, ca să fie restabilit iluminatul stradal pe întreaga porțiune unde a avut loc un deranjament.