Probabil cea mai populară parcare din centrul oraşului Ungheni este pe strada Naţională 15, fiind folosită de clienţii unui centru comercial, de simpli cetăţeni care găsesc un loc liber pentru a-şi lăsa maşina. Nu ar fi apărut problema, după cum spune Dumitru Roşca, administratorul SA „Cosânzeana”, care şi a amenajat parcarea respectivă, dacă aceasta nu ar fi folosită ore întregi de către taximetrişti.
A cheltuit bani pentru parcare. Acum i se spune că e a tuturor
Zilele trecute, poliţiştii l-ar fi atenţionat pe Roşca să scoată indicatoarele care anunţă că parcarea este rezervată pentru clienţii SA „Cosânzeana”. Sergiu Noroc, specialist sistematizarea circulaţiei rutiere în cadrul Inspectoratului de Poliţie Ungheni (IPU), afirmă că au acţionat conform unei dispoziţii emise de Inspectoratul General de Poliţie, care stipulează că semnele necorespunzătoare trebuie să fie demontate. Totodată a explicat că doar în preajma instituţiilor speciale pot fi instalate indicatoarele „Parcare rezervată”.
Dumitru Roşca se consideră neîndreptăţit: „Pentru ce am cheltuit eu bani, am amenajat teritoriul, am construit rampe de acces, iar acum mi se spune că trebuie să scot indicatoarele. Vin furnizorii cu îngheţată, lactate şi trebuie să staţioneze în faţa marketului ca să livreze marfa. Dar se poate să se întâmple să nu aibă loc. Unde în altă parte să parcheze? Nu am nimic împotriva cetăţenilor care parchează acolo, însă de ce taximetriştii trebuie să staţioneze aici ore în şir, doar au parcările lor amenajate”.
Dumitru Roşca zice că a amenajat parcarea respectivă la propunerea autorităţilor locale prin anul 2005. În acest sens a cheltuit circa 10 mii de lei doar pentru locul de parcare. În scrisoarea semnată de primarul de atunci, Vitalie Vrabie, se menţionează că primăria nu dispunea de bani ca să repare şi porţiunea de drum, menită pentru parcare, din faţa SA „Cosânzeana”. Tot acolo se mai accentua că după ce va fi amenajată, poate fi transmisă către întreprindere ca parcare pentru transportul de serviciu, fapt ce ar duce la creşterea semnificativă a vizitatorilor instituţiei.
În anul 2006 a fost încheiat un acord adiţional între autoritatea publică şi SA „Cosânzeana”, prin care ultima se angaja să efectueze amenajarea terenului aferent, adică a parcării, inclusiv construcţia pavajului, amenajarea gazoanelor, precum şi menţinerea ordinii sanitare. Un alt document, la fel, semnat de ex-primarul sus menţionat şi eliberat în mai 2006 accentuează că Primăria Ungheni permite SA „Cosânzeana” folosirea terenului amplasat pe strada Naţională 15, cu suprafaţa de 66 m.p., ca teren pentru parcare transport auto, care va staţiona temporar cu scopul de a se deservi la centrul comercial.
La moment şi primăria susţine că pe acest teritoriu amenajat orice conducător auto poate să îşi lase maşina, nu doar clienţii magazinului. „Nu poate un agent economic să instaleze indicatoare că parcarea e doar pentru clienţii magazinului său. Indicatoarele vor fi scoase, iar întreprinderea trebuie să activeze aşa cum activează şi restul din zona respectivă”, a spus primarul Alexandru Ambros.
Taximetriştii ilegali ocupă locul celor legali
Edilul recunoaşte că problema a apărut din cauza taximetriştilor care activează legal şi care sunt nevoiţi să îşi caute alte locuri pentru parcare, deoarece porţiunea destinată lor ar fi ocupată de alte maşini. Pe de altă parte, şi taximetriştii spun că locul destinat lor, rezervat lângă parcarea de pe str. Naţională 15, ar fi ocupat de cei care prestează ilegal servicii de transportare a pasagerilor. Apropo, parcarea respectivă se află în faţa clădirii Inspectoratului Fiscal de Stat şi vizavi de Inspectoratul de Poliţie. Rareori aici staţionează automobilele vreunei companii de taxi.
În privinţa conducătorilor auto care staţionează pe locul taximetriştilor, Sergiu Noroc zice că deseori li s-au aplicat amenzi: „Ei sunt documentaţi, li se aplică amenda, dar aşa şi continuă să îşi lase maşinile în această parcare”. Totodată şi Viorel Artiomov, şeful serviciului fraude economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie, spune că unele dintre persoanele care ar presta servicii de transport ilicit de călători ar fi fost sancţionate cu amendă de 1500 de lei. Artiomov susţine că până în iulie curent, inspectorii serviciului respectiv nu au avut dreptul de a aplica amenzi celor care prestează servicii ilicite de întreprinzător, mai precis ei documentau cazurile şi transmiteau materialele Inspectoratului Fiscal de Stat, care ulterior aplica amenda.
La moment se pare că inspectorii au pârghiile necesare pentru a pune punct pe această problemă, însă şi aceştia se plâng că procedura prin care trebuie să demonstreze actul ilegal ar fi destul de anevoioasă. „Este dificil să demonstrăm că ei prestează servicii de transport al pasagerilor, că înfăptuiesc un act ilegal când i se achită pentru serviciu. Totuşi continuăm controalele”. Artiomov consideră că dacă mărimea amenzii ar fi majorată, problema cu taximetriştii care prestează ilegal servicii de transport ar fi rezolvată. Totodată şi agenţii economici nu se vor indigna, iar parcările vor fi utilizate conform destinaţiei.