Anul trecut autoritățile publice locale anunțau două proiecte grandioase privind lucrări de reparație în două licee din municipiul Ungheni: „Mihai Eminescu” și „Aleksandr Pușkin”.
Pe atunci, cel din urmă se număra printre 15 școli de circumscripție din R. Moldova, câștigătoarea unui grant în valoare de 700.000 USD pentru executarea lucrărilor de renovare și modernizare, din proiectul „Reforma învățământului în Moldova”, finanțat de Banca Mondială și implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM). Cel dintâi, LT „Mihai Eminescu”, a fost una dintre patru instituții din țară, care a câștigat proiectul de eficiență energetică, cu suportul GIZ Moldova, în valoare de 2,6 milioane de euro.
În ambele instituții urmau ca în această vară să înceapă lucrările de reparație, în realitate doar la LT „Aleksandr Pușkin” am găsit lucrătorii pe șantier. Directorul instituției, Iurie Țurcanu, se afla și el acolo, urmărind activitatea firmei de construcții. Potrivit acestuia, lucrările au început la data de 18 iunie, iar până acum a fost demontat acoperișul și a fost înlăturată vechea tencuială de pe pereți. Conform proiectului, acoperișul urmează a fi schimbat, iar pereții termoizolați. Și pe interior se prevăd anumite lucrări, blocul administrativ va fi reparat capital, acolo vor fi schimbate sistemul de termoficare, apeduct și canalizare. Din cele remarcate de director, în blocul respectiv lucrările urmează a fi finisate în luna noiembrie, însă mai pot fi careva abateri. Iar până la deschiderea lui, cel mai probabil, instituția va activa în două schimburi. Contractul privind lucrările de reparație este încheiat pe termen de 13 luni, adică până la data de 28 iulie 2019, atunci când condițiile create vor fi cu mult mai bune față de cele care au fost până acum, mai adaugă el, specificând că instituția nu a mai fost reparată după deschiderea sa în anul 1978.
La LT „Mihai Eminescu” situația este mai dificilă, întrucât se tergiversează începutul lucrărilor sau, mai bine zis, al proiectului din cauza lipsei unui proiectant, care să întrunească punctajul minim, pentru a câștiga licitația. După primele două tentative, niciunul din potențialii proiectanți nu a reușit să se califice, din cauza cerințelor. Potrivit directorului instituției, Petru Langa, una din cerințe este și proiectarea anvelopării, ceea ce până acum la noi în țară se făcea după un caiet de sarcini și nu după proiect. Dânsul mai precizează că, după eșuarea licitațiilor, au mai fost reduse din condiții, astfel încât să-și se poată încadra măcar în minimul de punctaj. În aceeași situație se află și celelalte 3 instituții câștigătoare ale proiectului. Deși termenii au fost depășiți, deoarece lucrările ar fi trebuit să înceapă din aprilie, Petru Langa este optimist și speră ca după cea de-a treia licitație să fie selectat proiectantul.
Reamintim, la LT „Mihai Eminescu”, conform proiectului, urmează a fi anvelopată clădirea, schimbat acoperișul și sistemele de termoficare, electrificare, ventilare, reparația capitală a imobilului și dotarea acestuia.