Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în judecată trei dosare penale pentru trafic ilicit de droguri, inclusiv cu implicarea cetățenilor din Turcia și Ucraina. Unul din dosarele deferite justiției vizează cea mai mare captură de heroină din istoria Moldovei, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Primul dosar penal trimis în judecată vizează contrabanda cu peste 200 kg de heroină din Iran. În dosar sunt învinuiți doi cetățeni turci. Ambii continuă să se afle în custodia autorităților. La solicitarea procurorilor, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor acestora, în valoare totală de peste 220 de mii de lei. Instanța de judecată urmează să se pronunțe asupra confiscării acestora.
Potrivit materialelor dosarului, heroina urma să fie livrată în statele Uniunii Europene. În acest scop, organizatorul grupării, de origine turcă, își înregistrase la Chișinău o companie cu activitate de transportare a materialelor de construcție și a articolelor sanitare din Iran, pe cale maritimă, iar apoi pe cale terestră din Rusia spre Moldova. După ce și-a format un istoric economic pozitiv, învinuitul a purces la implementarea schemei de contrabandă cu substanțe narcotice, precizează Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
În această săptămână, procurorii PCCOCS au trimis pe banca acuzaților alte opt persoane inculpate pentru trafic de droguri, inclusiv cetățeni străini. Un dosar vizează trei cetățeni ai Ucrainei, despre care autoritățile de investigație au anunțat în data de 7 octombrie. S-a constatat că gruparea angaja preponderent ucraineni, iar remunerarea inculpaților se efectua în criptovalută. Pe piața neagră, valoarea drogurilor ridicate se estimează la 1,9 milioane de lei.
Un al treilea dosar vizează cinci inculpați din Moldova. Doi bărbați și trei femei sunt învinuiți și de comercializarea marijuanei, începând din decembrie 2020, în proporții deosebit de mari. Aceștia foloseau ca metodă de primire a plății pentru droguri – monede virtuale, echivalentul a 445 de mii de lei.
Faptele inculpate sunt pedepsite cu până la 15 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.