Săptămâna trecută la Ungheni a fost lansat un proiect cultural, care va spori contribuția la păstrarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră județul Botoșani, România – raionul Ungheni, Republica Moldova. Echipele de proiect, din România, Dorohoi – Asociația „Mugurelul” și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă Ungheni – Ungheni, Republica Moldova, își propun să sprijine dezvoltarea culturii locale, a identităților culturale specifice și a dialogului cultural.
Potrivit Svetlanei Ciobanu, director executiv AO Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă Ungheni, grupurile țintă ale proiectului vor fi: 6 instituții culturale și de învățământ din zona transfrontalieră (3 din județul Botoșani, România și 3 din raionul Ungheni, Republica Moldova), 50 de tineri care activează în domeniile educațional și cultural (30 din România și 20 din Republica Moldova), iar beneficiarii finali sunt comunitățile locale din zona proiectului, reprezentate de administrațiile publice locale din grupurile de interese identificate în perioada de pregătire a proiectului.
Aceeași sursă a precizat că în cadrul proiectului, vor fi achiziționate echipamente specializate și dotări pentru a dezvolta capacitatea celor doi parteneri de a organiza evenimente culturale, de a sprijini implementarea proiectului și de a asigura sustenabilitatea acestuia, cât și pentru inventarierea, studiul și promovarea site-ului popular din zonă.
Din activitățile proiectului „Cooperare pentru promovarea activităților culturale tradiționale în zona transfrontalieră”: O instruire la Dorohoi în luna septembrie pentru identificarea exemplelor de bune practici în domeniul culturii tradiționale relevante pentru proiect din zona transfrontalieră; vor fi elaborate 2 studii privind patrimoniul cultural folcloric în zona transfrontalieră; investigații de teren pe un eșantion de 50 de tineri din raionul Ungheni și județul Botoșani; repetiții sistematice în Ungheni și Dorohoi cu sprijinul unor grupuri folclorice și rezultatul principal al proiectului este organizarea a 2 festivaluri populare transfrontaliere care vor contribui la dezvoltarea turismului în această zonă transfrontalieră.
Proiectul „Cooperare pentru promovarea activităților culturale tradiționale în zona transfrontalieră” este implementat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, Prioritatea 2.1 – Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric (mai multe informații pot fi găsite pe www.ro-md.net). Durata implementării: 01.03.2020 – 28.02.2021. Costurile eligibile totale ale proiectului sunt estimate la 107,829.00 EUR, din care maximum 96,829.00 EUR (aproximativ 46,904.00 RON și 189,871.00 MDL) reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.