În satul Unțești se desfășoară lucrări de extindere a rețelei de aprovizionare cu apă. E un lucru bun, doar oamenii vor avea apă, fie și nepotabilă, dar e apă. Dar, ca de obicei, au apărut întrebări cum ar fi de ce totul se face în mare grabă, au fost informați prea puțin, mai ales persoanele în etate, iar acest lucru complică atât executarea lucrărilor cât și starea de spirit a viitorilor consumatori de apă.
Organele puterii trebuie din timp să anunțe despre începutul lucrărilor și necesitate de a achita contribuția? Sunt necesare documente confirmatoare de la primărie? Cum de înțeles ce intră în suma pentru lucrări de conectare și se poate cumva de organizat lucrările ca oamenii să nu fie nevoiți să cumpere singuri detaliile necesare? În genere, cum trebuie să fie organizat acest proces?
Ce a spus primarul
Ce-i drept, despre orice ar fi venit vorba săptămâna aceasta, discuția începea de la problemele legate de ploile torențiale. Primarul satului Unțești, Nicolae Sorotinschi, a menționat că ploaia de vineri spre sâmbătă săptămâna trecută a fost și mai puternică decât cea de pe 18 mai. Lucrările de conectare a consumatorilor noi la apeductul sătesc au fost, bineînțeles, stopate, chiar și ceea ce s-a instalat cu cinci ani în urmă a fost spălat, fântânile de pe care au fost smulse capacele s-au astupat cu pietre și nisip, iar acest amestec, când se usucă, ar fi mai rău ca betonul. Așa ceva, repetă primarul cele auzite mai înainte, nu țin minte nici bătrânii. Sunt ei dezorientați, nu știu de unde să înceapă, de ce să se apuce? Primarul spune foarte încet și cu tristețe în glas că numai de n-ar împiedica vremea să înceapă lucrul.
Dar ne întoarcem la conversația despre conectarea gospodăriilor sătenilor la sistemul de alimentare cu apă. Pentru aceasta, oamenii contribuie cu suma de 2000 lei, plătesc primăriei, care eliberează o chitanță. Ce urmează? Mai departe de la conducta centrală de apă, care a fost instalată datorită proiectului, oricine dorește își aduce apeductul în curte sau în casă pe propria cheltuială. Aceste lucrări, împreună cu toate piesele necesare, inclusiv contorul de apă, ar costa 1000-1200 de lei. Iar oamenii spun că s-ar încasa 1000 de lei numai pentru conexiune, totodată, fiecare trebuie să cumpere cuplaje, adaptoare, furtunuri și așa mai departe. „Nu, nu, nu, este greșit”, spune primarul. Atunci unde și cui trebuie de plătit nemijlocit pentru lucru, săpatul șanțului, montare? Unii se înțeleg și li se sapă tranșeele manual. Toată lumea știe prețurile pentru aceste lucrări, deși costul lucrărilor depinde de distanța până la casă, la curte, de sol. Dar, spun ei, într-un fel sau altul, apa în casă costă puțin peste 3000 de lei, luând în considerare contribuția.
„Dorim să fie așa”
Eu, dacă aș fi în locul sătenilor, aș dori să știu mai concret: mă duc, să zicem, la casa întreprinderii care efectuează aceste lucrări – doar cineva le efectuează, la urma urmei, nu a venit un oarecare domn Ștefan sau Vasile și s-a apucat de lucru – și plătesc, știind pentru ce anume, primesc un bon sau o chitanță. În conformitate cu acestea, mi se va săpa tranșeea, vor fi instalați cei 15 metri de țeavă achitați de mine, se va fixa manșonul și alte detalii plătite tot din banii mei, și rețeaua mea va fi cuplată. Poate acest lucru este ireal și suntem nevoiți să facem cum putem. Și chiar dacă nu reușim, totuna facem, apoi căutăm vinovații.
Apropo, în alte locuri cum se cuplează la apeduct?
Această întrebare o adresez lui Petru Scutaru, directorul ÎM „Apă-Canal”, chiar dacă e clar că o primărie de la sat și o întreprindere municipală se află în diferite „categorii de greutate”, însă instituția din Ungheni are experiență de lucru în satele Zagarancea și Semeni. „Acolo primăria a organizat toate lucrările, noi doar am conectat după semnarea cererii de către primar. Nu li s-a dat permisiune celor care nu și-au adus contribuția la realizarea proiectului. Acolo, eu știu, pentru toate lucrările s-a plătit la casă”, a spus el. Dar cum vor fi conectați noii consumatori de apă în cadrul proiectului actual „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare a locuitorilor din municipiul Ungheni”. Am aflat că totul – și canalizarea, și apeductul – e inclus în proiect și pe oameni nu-i va costa nimic.