Recent la una din ședințele de lucru desfășurate în raionul Ungheni a fost accentuată lipsa acută de donatori de sânge. Dacă acum câteva luni, problema sta în lipsa pungilor pentru recoltarea sângelui, acum se pare că ne-am pomenit într-o altă situație critică.
Conform unor date preluate de la secția de colectare a sângelui din cadrul Spitalului Raional, în luna ianuarie, deși au fost programați 185 de donatori, real au fost colectate doar 62 de donații, ceea ce înseamnă că numărul donatorilor nu a atins nici jumatate din totalul celor preconizați. Din aceștia, 47 au fost din municipiul Ungheni, 3 din Bușila, 3 din Florițoaia Nouă, 8 din Năpădeni și doar unul din Semeni.
Referitor la această problemă s-a expus directorul spitalului, Andrei Alexeev, care a precizat că cei mai mulți donatori au fost direcționați de către această instituție, dar ar trebui să se implice mai activ primarii și șefii centrelor de sănătate din localități. Printre altele, dânsul a mai reamintit că sângele se colectează în zilele de luni și miercuri.
Șeful Centrului de Sănătate Măcărești, Nicolae Săculțanu, susține că ianuarie este una din cele mai problematice, întrucât jumătate de lună suntem în sărbători, precum și drumul îngreunat de condițiile meteo nefavorabile. O altă problemă ar fi faptul incompatibilității pentru locuitorii satelor de a dona sânge. „În localități nu au rămas decât cei bătrâni și copiii, tinerii au plecat peste hotare, întrucât nu au unde să muncească, iar tinerii rămași sunt ținuți și ei acasa de diverse boli, de unde să luăm noi donatori?”, întreabă specialistul.
E greu de afirmat dacă acesta ar fi motivul principal, totuși un lucru pare să fie cert: oamenii îngropați în sărăcie, înrăiți de atâta corupție și nedreptate s-au oprit din a se gândi și la cei din jurul lor și au început să trăiască doar pentru ei. Și până la urmă, ce li se oferă lor pentru această donație, acel pachet cu câteva conserve, care până nu demult valora 50 de lei? În România, de exemplu, fiecărui donator i se oferă 7 tichete de masă în valoare de 150 de lei românești, echivalentul a peste 600 de lei moldovenești, o zi liberă de la locul de muncă, dacă este salariat, analize gratuite și regulate a sângelui, decontarea cheltuielilor de transport și reducere de 50% la abonamentul pentru transportul public. Să nu mai spunem că în unele județe, special pentru donatori, se oganizează activități sau li se oferă bilete la diverse concerte, piese de teatru. Dar în Republica Moldova, ce oferă statul? Două conserve de pește și un suc vor reduce lipsa de donatori?