Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, va merge la Moscova împreună cu vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski, pentru a discuta cu privire la livrarea gazelor. Reprezentanții Guvernului precizează că vor pleda pentru prelungirea, cel puțin pentru un an, a contractului de livrare a gazelor în condițiile actuale, transmite IPN.
„Reafirm că poziția Moldovei în cadrul acestor discuții va fi prelungirea contractului în baza condițiilor avute pentru anul 2020-2021. Suplimentar, vom discuta despre datoriile istorice, acumulate, inclusiv despre implementarea Pachetului energetic III”, a declarat Andrei Spînu într-o conferință de presă.
Vicepremierul afirmă că nu există riscuri cu privire la începerea sezonului de încălzire, deși confirmă că presiunea în rețeaua de gaze a scăzut. Însă această situație nu este critică, spune el. Andrei Spînu a mai spus că a fost deja elaborat mecanismul pe care îl vor aplica autoritățile pentru compensarea eventualelor creșteri de tarif. Acesta prevede două acțiuni: plafonarea prețului care poate fi inclus în tariful calculat de ANRE și compensarea sumelor din facturi pentru cei mai vulnerabili la această creștere.
Legat de vizita sa în Polonia, Andrei Spînu a declarat că autoritățile sunt în căutare de alternative pentru a diversifica sursele din care pot fi achiziționate gazele naturale. La mai multe întrevederi, a discutat despre starea de urgență în care se află Moldova, dar și perspectiva de a colabora pe termen lung în ceea ține de procurarea gazelor din diverse surse.
În aceeași conferință, vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a menționat că în rezervoarele Ucrainei există volume de gaze care aparțin unor companii europene și acestea pot fi procurate. Republica Moldova nu necesită cantități atât de mari raportate la scară europeană. Din acest considerent, pentru Moldova pot fi disponibile volume de gaz din regiune.