E vorba de Petru Jardan și Denis Ulanov, ambii deputați ai Partidului Politic „Șor”, transmite IPN.
O hotărâre în acest sens a fost aprobată luni, 22 martie, de Parlament, după ce deputații au audiat cererea procurorului general cu privire la ridicarea imunității a celor doi aleși ai poporului.
Fiind supus votului, proiectul de hotărâre care prevede ridicarea imunității parlamentare a lui Petru JARDAN a fost susținut de 68 de deputați.
Și deputatului Partidului politic Șor, Denis Ulanov, i-a fost retrasă imunitatea parlamentară. În cazul acestuia, potrivit procurorului general, există probe pertinente și concludente de implicare în furtul miliardului. Pentru ridicarea imunității au votat 70 de deputați, mai transmite IPN.
Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, există probe pertinente și concludente privind implicarea lui Petru Jardan în fraudarea intereselor întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” în perioada concesionării ei. Potrivit materialelor urmăririi penale, Petru Jardan ar fi comis „abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor întreprinderii de stat AIC.
„Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în privința deputatului Petru Jardan, dar și alte persoane implicate în gestionarea frauduloasă, în perioada anului 2013, a întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, conform elementelor componenței infracțiunii prevăzute la articolul 327, alineatul 3, Cod Penal. Obiectul respectivei investigații reprezintă acțiunile persoanelor publice din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, în perioada anului 2013, ce a dus la cauzarea daunelor considerabile, în proporții deosebit de mari, persoanelor juridice de drept publice – întreprinderea de stat AIC, în interesul grupului criminal”, a notat procurorul general.
Potrivit materialelor procesului penal, Petru Jardan, activând în funcția de director general interimar al Aeroportului, în cursul anului 2013, fiind persoana publică, prin înțelegerea prealabilă și de comun acord cu alte persoane fizice, neidentificate deocamdată de către organul de urmărire penal, intenționat a comis abuz de serviciu. „Petru Jardan, contrar cadrului normativ și acționând conform unei înțelegeri cu membrii grupului criminal organizat, a elaborat un plan bine determinat cu privire la minimizarea cheltuielilor întreprinderii concesionare la primirea și gestionarea activelor Aeroportului, din contul întreprinderii de stat și în defavoare interesului ei”, a precizat Alexandr Stoianoglo.
Răspunzând la întrebările deputaților, procurorul general a precizat că sunt cercetate și alte persoane în această cauză. Ilan Șor a fost pus sub învinuire în dosarul Aeroportului, iar anterior, imunitatea parlamentară i-a fost ridicată în legătură cu această cauză. De asemenea, au fost audiate și alte persoane, printre care și fostul premier Iurie Leancă.
Alexandr Stoianoglo a mai spus că expertiza urmează să stabilească care a fost prejudiciul provocat statului ca urmare a concesionării Aeroportului, iar atunci va fi o decizie finală a procurorilor în dosarul de bază.
Petru Jardan a declarat în plenul Parlamentului că activează în cadrul Aeroportului din 1999 și a crescut acolo de la jurist până la funcția de director interimar. „Din experiența pe care o am, consider că am gestionat corect și am depus toate eforturile pentru a gestiona corect această întreprindere”, a notat parlamentarul, care afirmă că și-a făcut bine munca. „Nu mă ascund după această imunitate. Dacă ar fi posibil, merg la Procuratură fără a ridica imunitatea – pentru a răspunde la toate întrebările, pentru a fi efectuate toate acțiunile de urmărire penală. Decizia vă aparține. După mine, este o decizie previzibilă, ținând cont de context”, a spus Petru Jardan.
În luarea sa de cuvânt, secretara fracțiunii Partidului Șor, Marina Tauber, a declarat că la un circ similar a asistat și atunci când imunitatea parlamentară i-a fost ridicată ei, dar și colegei sale, Reghina Apostolova. Parlamentara a spus că nu le urează nimănui să trăiască ceea ce a trăit ea în izolator, iar după o perioadă, Procuratura a spus nu există probe. Potrivit parlamentarei, justiția, dacă este imperfectă, este imperfectă față de toți și ceea ce i se întâmplă lui Petru Jardan și Denis Ulanov i se poate întâmpla oricui.
Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, a menționat că nu este un lucru plăcut procesul de ridicare a imunității, pentru că cei care au comis anumite delicte până la urmă se vor trezi cu oaspeți din partea Procuraturii Generale. Potrivit lui, deputații trebuie să susțină ridicarea imunității pentru a oferi dreptul deputaților de a se apăra. Acesta a mai spus că Parlamentul nu se poate preface că nu s-a întâmplat nimic. Or, Aeroportul Internațional Chișinău, printr-un contract viciat, a fost transmis unui grup infracțional care se bucură de beneficiile care aparțin cetățenilor.
Deputatul Grupului parlamentar Pro Moldova, Vladimir Cebotari, a declarat că în acest exercițiu se află în conflict de interese și că nu va participa la vot.
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat în plenul Parlamentului că Denis Ulanov este suspectat de implicare în frauda bancară, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul „escrocheriei” și „spălării de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.
Potrivit lui, acționând în interesul asociației criminale, Denis Ulanov a acordat mijloace și instrumente necesare, precum și a înlăturat obstacole în vederea sustragerii a 12,5 milioane de dolari SUA și 23,8 milioane de euro, prejudiciind statul în proporții deosebit de mari. Acțiunile ar fi fost săvârșită la dobândirea bunurilor altor persoane prin inducerea în eroare a mai multor persoane, prezentând drept adevărat o faptă mincinoasă în privința naturii și a calității substanțiale ale obiectului actului juridic nul sau anulabil. De asemenea, Denis Ulanov ar fi săvârșit, în calitate de complice, încă o infracțiune „spălarea banilor”.
Răspunzând la întrebările deputaților, procurorul general a precizat că Vlad Plahotniuc este conducătorul organizației criminale, iar Ilan Șor al grupului criminal. Cât despre declarațiile precum că Denis Ulanov ar fi solicitat de nenumărate ori să fie audiat la procuratură, Alexandr Stoianoglo a spus că acesta s-a adresat cu diferite plângeri pe diferite cazuri cu privire la activitatea lui și niciodată nu a propus audierea sa.
Denis Ulanov a declarat în plen că nu ar vrea să creadă că ceea ce se întâmplă azi are caracter politic. „Poate mi-ați stabilit funcția pentru că am fost avocatul lui Ilan Șor? Da, eu am fost avocatul lui și mi-am îndeplinit obligațiile onest, legal și profesionist. Dacă va veni timpul să plec din această sală, voi reveni la aceeași activitate”, susține Denis Ulanov.
În luarea sa de cuvânt, secretara fracțiunii Partidului Șor, Marina Tauber, a declarat că avocatul Denis Ulanov, care a gestionat partea formală și juridică a tranzacției de la Victoriabank, a ajuns să fie hărțuit de procuratură, iar contabila-șefă de la această instituție financiară, care s-a ocupat nemijlocit de realizarea acestei tranzacții, este bine mersi. „Față de ea nu există pretenții și nici întrebări? De ce oare? Nu cumva pentru că este soacra unui deputat care este acum în această sală?”, a spus Marina Tauber. Aceasta a mai spus că ceea ce i se întâmplă astăzi lui Petru Jardan și Denis Ulanov i se poate întâmpla oricui.