Materialele pe care le citiți mai jos au fost scrise acum doi ani, dar, cum se spune, carul stă și acum acolo.
Despre trotuare
„Trei ani au trecut de când a fost reparată strada Hasdeu din Ungheni. Reparația a fost făcută, iar trotuarele așa și le-au lăsat – un sfert dintre le au rămas într-un hal fără de hal. Locatarul blocului cu 9 etaje, Victor Munteanu, spune că nu înțelege, de ce atunci s-au făcut trotuare pavate numai pe lângă casele particulare, iar locatarilor câtorva blocuri cu 5 și 9 etaje, plus casele cu 2 etaje, li s-a promis că, de îndată ce începe punerea în aplicare a altui proiect, vor pava și aici.
Potrivit viceprimarului de Ungheni, Cristofor Codreanu, s-au depus actele la un proiect, datorită căruia din nou se va efectua reparația trotuarelor, în plus, vor fi făcute și piste de ciclism de pe strada Națională până pe Bernardazzi. Însă în primul rând vor fi reparate curțile pe străzile Boico 11, Hasdeu 8, 10, 12. După aceasta va continua reparația trotuarelor, dar deja anul viitor. („Unghiul”, nr. 24, 29.06.2018).
Despre apă
„Pârlița. Săptămâna trecută în comună a avut loc ședința extraordinară a consilierilor locali. S-a discutat despre apă, mai bine zis, despre apeductul care se intenționează a fi conectat la sistemul de alimentare cu apă din Ungheni. Apropo, aici de mai mulți ani se construiește și se reconstruiește apeductul, iar sătenii sunt aprovizionați cu apă din fântâni arteziene. Potrivit primarului comunei, Stanislav Babuțac, chestiunea în cauză a fost deja discutată la Primăria Ungheni – capacitatea ÎM „Apa-Canal” permite, prin urmare, s-a decis să se conecteze la sistemul orășenesc. Datorită acestui fapt se va reduce puțin costul proiectului, atât doar că vor trebui să facă un canal pe sub calea ferată în regiunea Berești. SRL „Aqua-Proiect” a făcut deja modificările necesare în proiect și devizul de cheltuieli. Aceste modificări sunt legate de utilarea stației de pompare pentru alimentarea cu apă în sat, izolarea a două rezervoare a câte trei sute de metru cubi, înlocuirea sistemului de alimentare cu energie electrică și a utilajelor vechi la stația lor de pompare care se află la stația de cale ferată Unțești. De cât timp va fi nevoie pentru acest proiect, de vreo doi ani? Primarul speră că anul viitor în sat va fi apă. („Unghiul”, nr. 28, 27.07.2018).
Despre transport
Grăseni. Locuitorii acestui sat din raionul Ungheni, probabil, nu numai ei, au probleme legate de transportul de călători. Vicepreședintele raionului, președintele comisiei de transport, Alexandru Brânză, întreabă: „Aveți în vedere numărul sau calitatea?”. Dacă vorbim despre număr, el este suficient. Există rute, dar operatorii lor nu le folosesc întotdeauna. Locuitorii din Grăseni, din câte cunoaște, sunt deserviți de vehiculele care circulă pe ruta Țighira-Ungheni, Negurenii Vechi-Ungheni. În același timp, există un agent economic care este gata să utilizeze acest traseu, iar problema va fi discutată la următoarea ședință a comisiei. („Unghiul”, nr. 9, 03.08.2018).
Despre gunoi
„Locuitorii din Florițoaia Veche au abordat deja problema amplasării „gunoiștii interraionale” pe pământul comunei lor, lucru cu care ei nu sunt de acord. Atunci s-a spus că, consiliul local al comunei nu luase încă o decizie cu privire la alocarea terenurilor pentru gunoiștea celor trei raioane. Acum există zvonuri că un loc pentru acest proiect ar fi fost repartizat într-o adâncitură lângă ruinele unei ferme a fostului kolhoz „50 de ani ai lui Octombrie” (Cetireni). Ar fi repartizat, sau, mai bine zis, vândut unei persoane fizice, care va cere apoi un preț triplu pentru acest sector. Și drumul de la Bahmut, prin Rădenii Vechi, Alexeevca, Cetireni pentru transportarea gunoiului din raionul vecin este aproape gata, în curând va fi posibilă tăierea panglicii.
Primarul comunei Florițoaia Veche, Sergiu Mărgărint, a menționat că totul este greșit, terenul a fost alocat, dar nu vândut, iar aceasta nu este o gunoiște, ci un centru de gestionare a deșeurilor solide, unde acesta va fi conservat și reciclat. Comuna lor va avea ceva din asta? Primarul a răspuns foarte rezervat: „Bineînțeles”, dar, spune el, problema se rezolvă la nivel de guvern și această procedură este destul de îndelungată, se va elabora o lege și se vor crea 8 zone în republică. El a spus că este timpul să punem capăt acestei murdării și să protejăm mediul. („Unghiul”, nr. 34 din 14.08.2018).
O anumită claritate cu privire la această chestiune abia în luna iunie a acestui an a fost făcută de fostul președinte al Consiliului administrativ local al proiectului „Crearea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor solide în zona 5”, ex-președinte al raionului, acum deputat în Parlament, Ludmila Guzun: „Cu părere de rău, este o mare problemă, care se repetă an de an, și care permanent se rezolvă doar parțial. Cunosc problema, am abordat-o către APP, dar și către ministrul Finanțelor, or, soluționarea problemei ar fi posibilă, la moment, doar cu suplinirea bugetului întreprinderii de la bugetul de stat. Pentru a găsi o soluție viabilă și pentru activitatea de viitor, am convenit cu câțiva colegi-deputați să invităm toate părțile implicate la o ședință convocată de Comisia parlamentară agricultura, planificată pentru 27.05.20. A intervenit situația de carantină în parlament, cum revenim în activitate (din 05.06.20), vom insista, în continuare, pe aceasta întrunire, personal altă soluție cum aș putea să ajut nu văd. Spre regret, cei care gestionează această întreprindere nu prea își bat capul. La moment, aceasta vă pot comunica».