O personalitate marcantă, un medic de înaltă calificare, care zi și noapte a stat la straja sănătății oamenilor, Boris Balan, la 24 mai ar fi împlinit 70 de ani.
S-a născut în Rusia, familia sa fiind deportată. La vârsta adolescenței s-a întors în Moldova, la rude, unde a absolvit Școala Medie, iar în anul 1977 – Institutul de Stat de Medicină azi Universitatea de Stat Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
După absolvirea facultății de pediatrie, împreună cu soția sa, Zinaida, la fel pediatru de profesie, s-au angajat la Spitalul raional din orașul Cornești. A fost devotat profesiei, trup și suflet, timp de 30 de ani. A condus secția de pediatrie din spital, a fost adjunctul medicului-șef la maternitatea orașului, a ocupat paralel și funcția de medic neonatolog. Doctorul Balan folosea proceduri moderne, folosea tehnologii avansate. El a adus din capitală două incubatoare deteriorate, le-a reparat și le-a folosit pentru asistența medicală a copiii născuți prematur, salvându-i și aducând bucurie părinților.
Mai târziu, dl Balan a fost transferat ca medic anesteziolog-reumatolog la spitalul din Ungheni. Pentru munca nobilă a fost apreciat cu multe distincții de nivelul raional, republican și a Uniunii Sovietice.
Cea mai mare apreciere pentru domnul Balan l-au oferit corneștenii. La propunerea locuitorilor din oraș, 9 decembrie 2020, Consiliul Orășenesc a decis că porțiunea de drum cuprinsă între străzile Ștefan cel Mare și Pantelimon Halippa, să poarte numele „Boris Balan”. Iar în anul 2023, 27 mai, corneștenii i-au adus omagiu doctorului în aleea spitalului din orașului Cornești, instalând o piatră comemorativă, prin care numele lui va dăinui mulți ani de-acum înainte.
Cei 40 de ani de muncă și altruism doctorului Balan, corneștenii și locuitorii satelor din regiunea Culei vor purta mulți ani înainte.
Elevii Gimnaziului „D. Cantemir” au adus omagiul doctorului în cartea școlii „Istoria unei vieți”, povestind despre viața și activitatea profesională personalității marcante din orașului Cornești, Boris Balan.
Text apărut în cartea File din istoria orașului Cornești, editat la inițiativa Gimnaziului „Dimitrie Cantemir”, Coordonatoare profesoara de limba română, Sorina Leiba