Unii părinți, care își duc odraslele la grădinițele din municipiul Ungheni, deseori se adresează la redacție, indignându-se că s-au săturat să plătească taxe peste taxe ba pentru careva asociație, ba pentru alimentație, ba reparație, apoi pentru cadouri, îngrijirea spațiilor verzi, rechizite, detergenți și multe altele. Dar cum stau lucrurile în realitate?
Directoarea grădiniței „Steluța”, Lucia Gavriliuc, a remarcat faptul că taxa asociației este una mult prea mică pentru acoperirea nevoilor, fiind doar de 180 de lei pe an. Dânsa spune că acești bani sunt investiți în mare parte în materiale didactice, calculatoare și alte lucruri necesare, în special în grupe. „Eu îmi dau toată silința ca instituția să fie reparată și dotată cu utilaje tehnice cu sprijinul financiar al primăriei, iar banii colectați de asociație sunt mai mult pentru realizarea unor proiecte, deși de doi ani nu le mai avem, dar în special și pentru ridicarea calității educării copiilor. Cu părere de rău, la grădiniță s-a schimbat președintele asociației și de câteva luni încă nu am făcut nicio achiziție”, menționează directoarea. Dânsa mai concretizează că părinții achită taxe în contul asociației și pentru alimentație, alte plăți nu mai sunt, doar în cazul unor proiecte când este necesară și contribuția părinților.
O altă instituție, o altă explicație. La grădinița „Guguță”, bunăoară, anual este percepută taxa în asociația părintească de 240 de lei. Directoarea Emilia Cucuruzac explică că aceasta nu este obligatorie, iar decizia aparține comitetului părintesc. Pentru a asigura o transparență, banii sunt depuși în contul bancar al Asociației Obștești „Curcubeul Copilăriei”, iar atunci când grădinița are nevoie de anumite cheltuieli suplimentare, directoarea face un demers către asociație, pentru ca banii să fie transferați către agentul economic de la care urmează să se procure cele necesare. Spusele acestea le-a confirmat și președinta asociației, Argentina Percic, mamă a doi copii, care, printre altele, a mai concretizat că prea puțini părinți contribuie în contul asociație, iar mijloacele colectate sunt insuficiente pentru a mai remedia și unele defecțiuni în grupă, de aceea sunt nevoiți să cumpere singuri, bunăoară, robinete atunci când este nevoie urgentă.
Dacă asociația de aici colectează puțini bani și sunt insuficienți pentru a acoperi necesitățile grupei, totuși pentru ce ajung ei să fie cheltuiți? Directoarea grădiniței a enumerat: jaluzele de 9500 lei, două boilere de 7900, o imprimantă de 5900, precum și cheltuieli pentru organizarea unei conferințe naționale, în rezultatul căreia grădinița s-a ales cu inventar sportiv.