De mai bine de patru ani Muzeul în aer liber din Zagarancea, raionul Ungheni este o variantă perfectă pentru a evada din agitația orașului și a te relaxa. În plus, cei care îl vizitează vor pleca acasă cu un bagaj de cunoștințe mult mai vast și cu zâmbetul pe buze, pentru că ghizii, cei care l-au și amenajat, îți vor povesti cu mult drag despre istoria așezării de pe malul Prutului și te vor binedispune cu vorbe de duh și glume.
La muzeul din Zagarancea toate lucrările sunt aranjate în așa fel ca să redea fidel viața simplă și liniștită a țăranului de altă dată. Aici sunt foarte bine puse în valoare gospodăriile țărănești împărțite în funcție de ocupațiile de bază ale locuitorilor. Astfel vei descoperi în „Ograda bunicilor grijulii” exponate distribuite în compartimente: „La cuptor”, „Casa Mare”, „În zămnic”, „Meșter faur”, „Țăranul și glia”, „Stâna de pe vale” și „Coliba Dorului”.
Toți oamenii au contribuit la ceea ce vedem azi
Sebastian Andriuță, profesor de istorie la gimnaziul din localitate, antrenor-emerit al Republicii Moldova, antrenor al echipei de juniori de fotbal FC Zagarancea și în cazul de față cel care a inițiat ca în Zagarancea să se deschidă un muzeu, ne spune că toți oamenii au contribuit la ceea ce vedem azi. „Fiecare exponat e din gospodăriile zăgărăncenilor. De aceea, totul se păstrează în cea mai perfectă ordine.
Nu o să vedeți nicio hârtie, PET-uri, fiindcă atunci când știu că ce e aici le aparține oamenii au grijă ca să nu fie nimic distrus. Compartimentele „La cuptor”, „Casa Mare”, „În zămnic”, „Meșter faur”, „Țăranul și glia” sunt așa ca și acum 4 ani, atunci când a fost deschiderea oficială. Nimic nu a fost mutat din loc, nimic nu s-a distrus”, ne precizează Sebastian Andriuță. „Cu entuziasm consătenii au adus lucrări pentru a fi expuse la muzeu” ne mai adaugă Sergiu Ceban, unul din cei care au ajutat la amenajarea muzeului. Iar Nicolae Șișcanu ne spune că Zagarancea este unul dintre cele mai frumoase sate din țară, pentru că are un asemenea spațiu unde vei vizita un muzeu, un centru cultural și o grădină zoologică. Grigorie Mamaischi adaugă că au primit și comenzi pentru garduri din nuiele, însă au refuzat pentru că așa ceva ei au făcut doar pentru muzeu. Vitalie Coliba ne spune că oricine își poate trage sufletul în „Coliba Dorului”.
Toate acestea comori, care dacă îți pui creativitatea la lucru vei putea să călătorești în timp și să vezi toate tradițiile din moși-strămoși cu acele șezători de altădată, te va îmbăta mirosul plăcintelor proaspăt scoase din cuptor, răcoarea colibelor te va învălui, iar la câțiva pași vei asista la procesul de producere a brânzei de oaie și a lânii, se întind doar pe câțiva ari, iar locuitorii sunt foarte mândri de acest loc, unic în raionul Ungheni.
Pentru viitor se planifică ca la Muzeul în aer liber din Zagarancea să fie construită și o casă tipică din această regiune.
Despre Zagarancea
Satul Zagarancea face parte din comuna cu același nume. Prima mențiune documentară a localității a fost la 27 octombrie 1490 (14 octombrie 1490 – stil vechi) cu denumirea Lăslăoani la gura r. Hlabnic, într-un decret de vânzare-cumpărare a pământului, semnat de Ștefan cel Mare. Începând cu anul 1642 poartă denumirea de Zagarancea și provine de la proprietarul podului peste Prut – „Dăgăranci” (Sursa: Panoul informativ de la intrarea în muzeu). Conform wikipedia „Numele localității Zagarancea ar putea proveni de la numele unei familii de boieri. Domnitorul Vasile Lupu întărește în 1640 mănăstirii Sfânta Vineri din Iași vadul cu podul plutitor de pe Prut în urma judecății cu Petrea nepotul Zagarancei. Pe teritoriul actualei comune Zagarancea, la vărsarea pârâului Vladnic în râul Prut a mai existat o localitate ce se numea Lăslăoani. Însă nu se cunoaște din ce motive această denumire nu s-a păstrat. Până la inundațiile din anii ´70, sec. XX, vatra satului Zagarancea se afla chiar pe malul râului Prut, pe locul unde anterior se afla satul Lăslăoani.
Satul Zagarancea se află la 4 km (până în centrul orașului) de Ungheni, 38 km de Iași (pe automagistrala ce trece prin vama Sculeni), 82 km de municipiul Bălți și 117 de capitala țării.