Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, se arată îngrijorată de efectele crizei generate de războiul din Ucraina asupra țărilor care sunt mai strâns legate cu economia ucraineană și rusă – Republica Moldova, dar și țările baltice și statele din Asia Centrală. Declarațiile au fost făcute pentru postul de televiziune CBS, transmite IPN. „Există două grupuri de țări asupra cărora impactul va fi foarte mare. O parte din state nu și-au revenit încă din criza economică provocată de coronavirus – șocul este deosebit de dureros. Iar pentru țările din al doilea grup, care sunt cele mai dependente de importurile de energie din Rusia, impactul este asupra consumului, dar și a inflației”, a explicat directorul general FMI. În data de 11 martie, șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, care s-a aflat la Chișinău, a declarat că programul Republicii Moldova cu Fondul va fi revizuit. Acest lucru vine în condițiile necesităților adiționale de finanțare în lumina contextului macroeconomic actual.
La sfârșitul lunii decembrie 2021, boardul FMI a aprobat o finanțare de 558,3 mln dolari pentru Republica Moldova pentru o perioadă de 40 de luni. Reformele-cheie ale Programului susținut prin mecanismele de finanțare ECF și EFF țin de domeniile incluse în cadrul de guvernanță definit de FMI, inclusiv în ceea ce privește consolidarea transparenței si responsabilizării, îmbunătățirea previzibilității politicilor publice, consolidarea instituțiilor financiare, încurajarea concurenței.
Împrumutul va fi utilizat pentru finanțarea necesităților bugetului. Cheltuielile prioritare vor include cheltuielile pentru drumuri, sectorul energetic și aprovizionarea cu ape, dar și investiții eficiente în sănătate, educație și crearea locurilor de muncă noi.