Directorul Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea, a fost demis de Parlament. Aceasta, după ce în plen a fost prezentat Raportul de evaluare a activității CNA pentru perioada ianuarie 2016 – septembrie 2021. Ruslan Flocea nu s-a prezentat în fața deputaților, menționând mai devreme că audierile reprezintă sunt un exercițiu formal, din moment ce decizia de a-l demite a fost deja luată, „lucru confirmat de declarațiile publice ale celor de la PAS”, transmite IPN.
Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, care este unul dintre autorii proiectului, a declarat în plenul Parlamentului că activitatea CNA în perioada anilor 2016-2021 a fost nesatisfăcătoare în prevenirea corupției. CNA nu a fost independent în activitatea sa, iar conducerea Centrului din această perioadă nu a organizat și nu a asigurat aplicarea legislației anticorupție într-o manieră eficientă. „Indicatorii de rezultat denotă existența unui management defectuos, lipsa controlului efectiv în privința CNA, precum și practici instituționale ce afectează imaginea instituției”, a notat Olesea Stamate.
Parlamentara a menționat că CNA a prezentat publicului rapoartele anuale de activitate pentru anii 2016-2020 indicând date ce nu corespund realității despre procesele penale examinate și soluționate, despre activitatea contravențională de competența sa etc., fapt care ar conduce la impact negativ asupra imaginii și încrederii.
Pe lângă revocarea din funcție a directorului CNA, proiectul propune ca Ministerului Justiției să i se solicite inițierea procedurilor necesare pentru restructurarea și reformarea CNA, inclusiv a Procuraturii Anticorupție. Totodată, Procuratura Generală urmează să fie sesizată să examineze oportunitatea inițierii unui control al activității Procuraturii Anticorupție pe cauzele de corupție și cele conexe, pe cauzele de investigare a schemelor de corupție, de rezonanță socială sporită, inclusiv pe care urmărirea penală se desfășoară perioade îndelungate.
În luarea sa de cuvânt, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a declarat că, pe parcursul ultimilor o sută de zile, guvernarea tot face evaluarea instituțiilor, iar scopul este să le acapareze. Potrivit lui, acesta este un mecanism pentru a „pune nota doi”, a elibera din funcție, iar apoi a numi în funcții de conducere „neamurile, cumătrii, verișoarele”.
Un alte deputat BCS, Vlad Batrîncea, a spus că în 2019 a avut loc un concurs, iar Ruslan Flocea a acumulat cel mai mare punctaj, fiind desemnat câștigător. „Atunci când omul este numit în baza unui concurs, este cât de cât democratic. Și aici pot fi lacune, dar acest lucru este acceptat de lumea civilizată. Atunci când un șef al CNA numit de dumneavoastră, înaintat de 20 de deputați, va fi în funcție, cum CMA vor verifica Parlamentul și deputații, cum vor lupta cu corupția din Parlament, dacă acest CNA este înaintat și numit de Parlament?”, a întrebat retoric deputatul socialist.
Pentru demisia lui Ruslan Flocea au votat 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputații comuniști și socialiști au votat împotrivă, iar deputații Partidului politic Șor nu au votat.
Ruslan Flocea a fost numit de Parlament în funcția de director al CNA în iulie 2019. Până atunci, a deținut funcția de secretar general al Aparatului președintelui.