Ca regiunea transnistreană să poată avea un contract direct de furnizare a gazelor cu concernul rus Gazprom, este nevoie de mai multe licențe în domeniul tranzacționării cu gaze naturale. Iar obținerea licențelor naționale și internaționale nu este un proces atât de simplu. Declarații în acest sens a făcut directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmîc, solicitat să comenteze intenția Tiraspolului de stabilire a unor relații contractuale directe cu Gazprom, transmite IPN.
„În modul direct, consumatorii și clienții de pe malul drept sau cei din Republica Moldova nu vor fi afectați. Însă, pentru a derula o astfel de activitate ei (transnistrenii) au nevoie de un șir de licențe în acest domeniu pentru că tranzacționarea cu gaze naturale sau cu energie electrică nu poate fi făcută decât de către companiile licențiate. Nu este un proces atât de simplu”, a declarat Octavian Calmîc în cadrul unei conferințe de presă.
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a afirmat în cadrul unui interviu pentru RIA Novosti că Tiraspolul nu-și neagă datoria la gaze și este gata să analizeze cu Gazprom modalitatea de plată a acesteia. Ca să se întâmple acest lucru, este nevoie de relații contractuale directe cu Gazprom. Krasnoselski a comunicat că i-a trimis o scrisoare premierului Natalia Gavrilița, în care își anunță intenția și solicită licență pentru a putea stabili relații de drept cu Gazprom, dar nu a primit răspuns.
Recent, compania Тираспольтрансгаз-Приднестровье (Tiraspoltransgaz) a solicitat de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică licență pentru furnizarea gazelor naturale. ANRE i-a refuzat întrucât compania este transportator, nu este furnizor de gaze naturale.