Diplomele eliberate de universitățile ruse nu vor mai fi recunoscute în lume, informează Ziarul de Gardă cu referință la Rada Supremă a Ucrainei, care a anunțat prin canalul lor de Telegram că mai multe organizații mondiale din domeniul educațional își retrag acreditările de la universitățile ruse. Prin urmare am contactat câțiva ungheneni care își fac studiile în Rusia, pentru a vedea cum îi afectează această decizie.
Dumitru Sula, este student în anul patru (an de absolvire) la Universitatea „Дружбы Народов” din Moscova, facultatea Publicitate și Relații Publice. Acesta ne-a comunicat că în cazul în care ar rămâne în Rusia acest lucru nu l-ar afecta. Situația se schimbă radical, dacă ar opta să se angajeze în altă țară sau chiar Moldova. „Această hotărâre de a nu fi recunoscute diplomele mi-ar pune mari piedici. Știți cum e, oportunități ar putea să apară și probabil acest lucru ar fi un impediment. Specificul universității mele este că aici își fac studiile mulți studenți străini, unii din ei au studiile achitate de țările de unde vin. Guvernele acestor state achită contractele de studii ale acestora cu condiția că ei după absolvire să se întoarcă și să activeze în țara lor de origine. Iar în acest caz nerecunoașterea diplomelor chiar e o problemă”, a specificat acesta.
Cristina Caliga este studentă în anul doi, Facultatea Afaceri Hoteliere și Turism la aceeași universitate. Aceasta ne-a spus că ar fi bine ca diplomele să fie recunoscute internațional, deoarece viața e imprevizibilă și poți ajunge oriunde. „Cu o diplomă recunoscută internațional e mult mai ușor de a te angaja. Moldova pentru mine este locul unde vin să îmi revăd persoanele dragi. La moment nu am de gând să mă întorc pentru a munci acolo. Rusia e o țară destul de dezvoltată și poți și aici să ajungă la nivele înalte, perspective sunt” a menționat aceasta.
Mihail Răileanu la fel își face studiile la Universitatea „Дружбы Народов” din Moscova, Facultatea Dreptul Internațional. Fiind în an de absolvire acesta se gândea să se întoarcă în Republica Moldova și să activeze ca avocat. Nerecunoașterea diplomelor de studii ar fi un obstacol pentru acesta, mai ales că nu are cetățenie rusă.
Reamintim că în urma invaziei ruse din Ucraina (24 februarie 2022), Federația Rusă a devenit statul cu cele mai multe sancțiuni internaționale impuse vreodată, Republica Moldova însă nu a introdus sancțiuni împotriva Federației Ruse. Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a declarat că „Deciziile privind impunerea unor sancțiuni contra Federației Ruse nu sunt decizii simple. Aceste decizii sunt complicate, dificile, pentru state mult mai puternice, mult mai prospere, cu mai multe alternative pentru funcționarea economiei acestor state decât Republica Moldova”.