Cu 14% s-au majorat cazurile de intervenţii ale pompierilor şi salvatorilor moldoveni în 2020. Cauza principală fiind condiţiile meteo nefavorabile din 2020: secetă și înghețuri, ploi torențiale cu grindină și alte cataclisme.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în anul 2020 în țara noastră s-au produs 1758 de incendii soldate cu decesul a 115 persoane, inclusiv 4 copii, iar 33 de persoane au fost traumatizate, iar alte 302 persoane au fost salvate de la incendii datorită intervenţiei prompte a pompierilor. Precizăm că în 2020 într-un incendiu şi-a pierdut viaţa un copil de doar un an din satul Buciumeni, raionul Ungheni. Cauza preliminară a izbucnirii focului ar fi nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la utilizarea surselor de încălzire.
În 2020 incendiile de vegetaţie au fost de amploare
În anul care a trecut au fost înregistrate 9525 de cazuri de incendii de vegetaţie. Pe parcursul anului 2020, posturile teritoriale de salvatori și pompieri au efectuat 1309 intervenții, comparativ cu 782 realizate în anul 2019. Efectuarea acestor misiuni de către posturile teritoriale în comun cu subunitățile IGSU au înregistrat o creștere semnificativă, fapt prin care se argumentează necesitatea lor.
Menţionăm că în doar 7 luni ale anului 2020 în raionul Ungheni, Direcția Situații Excepționale mun. Ungheni a intervenit în 198 de cazuri de incendii de vegetație. Dintre acestea 44 în mun. Ungheni, Sculeni-22, Zagarancea-16, Petrești-15, or. Cornești-12, Boghenii Noi-11, Pârlița-8, Mănoilești-7, Bumbăta-6, Buciumeni, s. Cornești și Florițoaia Veche câte 5, cazuri iar în restul localităților câte 1-2 intervenții, a subliniat Valentina Bordeianu, ofițer principal al serviciului prevenție al DSE mun. Ungheni.
Pe lângă cazurile înregistrate, au mai fost și altele, unde nu a fost solicitată intervenția pompierilor, focul fiind stins chiar de cetățeni (unghiul.com, 12 iunie: “Îndemn: Să avem grijă de natură și să nu provocăm incendii de vegetație și forestiere”, autor: Natalia Morari).
Alte misiuni importante ale pompierilor şi salvatorilor
Tot în 2020, conform raportului IGSU, angajații SMURD au realizat 79 de intervenții, iar salvatorii au avut 61 misiuni de descarcerare în urma accidentelor de circulație.
Angajații IGSU au efectuat acțiuni de prevenire a situațiilor excepționale în 83 424 case de locuit fiind instruite în domeniul preîntâmpinării situațiilor excepționale 341 070 persoane.
În anul 2020 IGSU a colaborat cu partenerii străini fiind posibilă recepționarea loturilor de echipamente necesare intervențiilor în situații de risc. Printre cele mai importante acțiuni în domeniu a fost cooperarea cu Comandamentul Forțelor Armate SUA în Europa, colaborarea cu partenerii din Austria, Estonia dar și Qatar. În anul 2021 IGSU va lucra pentru menținerea capacității de intervenție în situații de risc, crearea noilor posturi teritoriale de salvatori și pompieri, îmbunătățirea acțiunilor de prevenire a situațiilor excepționale, dar și consolidarea capacităților de instruire în domeniul protecției civile și managementului dezastrelor