Instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova vor fi reorganizate. Din 16 universități publice vor rămâne 11, iar scopul proiectului este de a moderniza învățământul superior pentru a asigura studii de calitate, a anunțat ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Potrivit ministrului, reforma are loc și în contextul în care numărul studenților a scăzut în ultima perioadă. Acum șapte ani, își făceau studiile în universități 92 de mii de studenți, iar în prezent – 59 de mii.
Unele instituții de cercetare vor fi integrate în universități. Personalul didactic de la universitățile absorbite va trece integral în procesul de predare și cercetare la universitățile care le-au absorbit. În patru universități vor fi încadrate instituții de formare continuă și de cercetare, a specificat Anatolie Topală.
Ministrul a menționat că reorganizarea va oferi pedagogilor oportunitatea unor lefuri mai mari, în condițiile în care fondurile pentru întreținerea unor clădiri ar putea fi direcționate spre salarizare.
„Se va lichida doar risipa de bani. La UTM vor fi facultăți de agronomie și zootehnie, iar cadrele didactice de la Universitatea Agrară vor fi transferate la Universitatea Tehnică. Asta în condițiile în care doar 1/3 dintre studenții Universității Agrare își fac studiile în domeniul agricultură”, a precizat Anatolie Topală.
Potrivit ministrului, ca urmare a reorganizării în universitățile din Republica Moldova vor fi investiți circa 700 de milioane de lei, dintre care 500 de milioane de lei – sub formă de grant, pentru a dezvolta infrastructura instituțiilor de învățământ superior.
Proiectul hotărârii de Guvern care prevede reorganizarea universităților a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării și este supus în prezent consultărilor publice.