Pe 15 mai, starea de urgență s-a încheiat, dar înainte de 30 iunie a fost anunțată stare de urgență în sănătatea publică, care poate fi anulată în funcție de evoluția situației epidemiologice provocate de COVID-19.
Conform deciziei comisiei, în țara e obligatorie menținerea distanței sociale de un metru, masca în spații închise, magazine, transportul în comun și acolo unde este imposibil să menții distanța personală, se poate de adunat în grupuri de cel mult trei persoane, trebuie de evitat aglomerația, este necesară respectarea normelor sanitare și de igienă, dezinfectare etc.
În același timp, începând cu 16 mai, activitatea instituțiilor și serviciilor medicale, inclusiv cele stomatologice, a fost reluată treptat. Toate acțiunile instituțiilor medicale primare vor fi reglementate ținând cont de adaptarea la noile condiții. Astfel, toate vizitele planificate la instituțiile medicale primare și de specialitate vor fi efectuate numai cu programare. În același timp, va fi reluată imunizarea copiilor.
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus atunci: „Acestea sunt măsuri prioritare din punct de vedere al sănătății publice. Vorbim în continuare despre avertizarea populației că persoanele cu risc ar trebui să se abțină să iasă în locuri publice. Distanța socială de un metru rămâne valabilă. Respectarea distanței sociale poate rămâne valabilă până la sfârșitul acestui an”.
Adevărat, oamenii care au suferit de bolile lor timp de două luni, se plâng că în unele centre de sănătate din raionul Ungheni pacienții sunt primiți mai că în curțile acestor instituții. Cică li se permite să intre în clădire doar celor veniți la injecții sau la picurătoare, medicul merge la ceilalți în curte și întreabă cu ce problemă a venit persoana. Undeva, mulțimea bolnavă așteaptă deschiderea ușilor în unitatea medicală. „Ce fel de tratament e acesta? Mai târziu vom număra câți oameni au murit din cauza diferitor boli cronice, dacă acest lucru va continua”, a spus unul dintre cititori, Alexei C.
Cum este organizată primirea la Centrul de Sănătate Dănuțeni o întreb pe Aliona Ambroci, director. Potrivit ei, desfășoară primirea ca la toate centrele, verifică temperatura bolnavilor, care trebuie neapărat să fie cu mască, la intrare și tratează mâinile – așa este corect. Dacă au temperatură înaltă, atunci persoana este dusă la cabinetul de triere unde este examinat. Aceasta este ordinea peste tot. Deși în capitala este și mai serios, acolo se verifică temperatura de trei ori – la intrarea în clinică, la intrarea la etaj și în cabinet. Oamenii își așteaptă rândul în curte, păstrând distanța de doi metri. „Nu-i putem lăsa pe toți odată în oficiu.
Imaginați-vă ce se va întâmpla atunci. Dacă se va întâmpla ceva, vom fi noi de vină. Există un ordin al ministerului nostru – de a tria la intrare. În același timp, dacă o persoană are febră, nu ar trebui să meargă la medic, ci să-l contacteze telefonic, deoarece poate avea COVID, iar noi nu avem protecția necesară în astfel de cazuri”, spune medicul.
Prin urmare, probabil, toți trebuie să avem răbdare și să înțelegem situația.