Coșul de Paște din Franța a ajuns și în satul Rădenii Vechi. Săptămâna trecută, un grup de voluntari ai organizației AO ”Help”, au pășit pragul a 15 familii numeroase în situații de risc din localitate cu o donație din partea celor plecați peste hotarele țării.
Viorica Țimbalari, fondatoarea asociației, povestește că campania „un coș cu produse pentru o familie” a pornit la inițiativa sa. Fiind stabilită de un an în Franța, aceasta a venit cu propunerea către mai multe familii de moldoveni stabiliți acolo. În 3 săptămâni de la lansarea campaniei, s-au strâns 2050 de euro. Bani cu care ulterior s-au cumpărat produse alimentare. La acțiunea de caritate s-au mai alăturat și câteva brutării din Moldova, dar și un primar din raionul Telenești, care a oferit o cantitate considerabilă de legume.
„Echipa noastră de voluntari a cutreierat Moldova în lung și în lat pentru ca 148 de familii și bătrânei să primească un coș cu produse alimentare. În raionul Ungheni am ajuns la 15 familii numeroase și 20 de bătrâni din satul Rădenii Vechi. Am început aceasta campanie inedită fără experiență și cu un obiectiv îndrăzneț: să ajungem la 100 de familii din țară. Și nu a fost ușor. Dar acum suntem convinși că acțiunea respectivă va deveni o tradiție anuală de Paști!”, a mărturisit fondatoarea.
Potrivit acesteia, nu este pentru prima dată când voluntarii asociației ajung în această localitate din raionul Ungheni. La sărbătorile de Crăciun, mai mulți copii au primit o cutie cu daruri, pregătită personal chiar de moldovenii din Franța. Iar în luna august vor merge din nou cu rechizite și ghiozdane, pentru a-i pregăti pe micuți de școală.
Din experiența sa, Viorica Țimbalari povestește că reacția beneficiarilor a fost de fiecare dată diferită. Iar dacă bătrânii, refuză inițial darurile, spunând că nu au cu ce plăti, neînțelegând că cineva încearcă să le ofere ceva gratuit, în cazul familiilor vulnerabile situația stă altfel.
„Am întâlnit oameni și oameni, copiii evident că sunt fericiți, unii sunt deja obișnuiți ca de sărbători să li se aducă daruri. La fel ca și multor părinți. Ei privesc asta ca pe ceva firesc. Mă îngrijorează mult faptul că unii nu înțeleg corect menirea ajutoarelor și și-au creat deprinderi de a aștepta ca cineva să le dea. Motiv pentru care voi lansa un nou proiect, care va cuprinde un număr mai mic de beneficiari, dar sper eu să fie mult mai util. Ne propunem să mergem în aceste familii cu un grup de specialiști, juriști, psihologi, asistenți sociali, astfel încât să putem rezolva problema de la rădăcină”, a conchis spre final fondatoarea.