Confecționarea articolelor hand-made a devenit o activitate din ce în ce mai des întâlnită și de fiecare dată acestea te surprind prin ingeniozitatea creatorilor. Diana Pisarciuc, o tânără mămică din Sculeni aflată în concediu de maternitate, este omul care cu dibăcie în timpul liber realizează diferite articole și accesorii, care aduc culoare și o stare de bine omului care le comandă. Deși, a absolvit școala profesională din orașul Florești, obținând diplomă de frizer, aceasta nu s-a regăsit însă în această meserie. Astfel, în 2016, a început să confecționeze articole hand-made.
— Diana, spune ceva despre tine. Cu ce te ocupi în viața de zi cu zi?
— Mai întâi, sunt femeie și mamă, motiv pentru care ocupația mea zilnică sunt treburile casnice și îngrijirea copiilor. Apoi, e meșteritul, care este o activitate de suflet. Este de asemenea un hobby pentru că este modul în care mă relaxez și în același timp mă ajută să mă detașez de problemele zilnice.
— Cum a apărut ideea de a confecționa lucrări hand-made?
— Faptul că stăteam acasă și aveam destul de mult timp liber m-a determinat să îmi doresc să fac ceva productiv și să fiu ocupată cu ceva. Am ales să încerc să confecționez accesorii hand-made pentru că o vedeam în același timp ca pe o activitate relaxantă.
— Ce tipuri de accesorii creezi?
— Până în momentul de față am creat o mulțime de lucruri. Printre acestea se numără brățări și accesorii personalizate cu numele persoanei, cercei, coliere, bentițe, clame/agrafe de păr, papioane, mărțișoare etc. De asemenea am realizate diferite expoziții pentru școală și grădiniță, compuse din suvenire, rame cu flori și altele.
— Cât timp îți ia realizarea unei lucrări?
— Acesta este un aspect care ține în totalitate de lucrarea realizată. Astfel, una îmi ia doar o oră să o realizez, pe când o alta îmi cere o muncă de câteva zile.
— Care a fost primul accesoriu pe care l-ai realizat și ce a urmat după?
— Primul accesoriu pe care l-am realizat a fost o brățară personalizată. După aceasta am început să confecționez accesorii pentru fetițe, cum ar fi bentițe pentru păr și agrafe.
— Cu ce fel de materiale lucrezi?
— Pentru că fiecare accesoriu este diferit și nu mizez doar pe un tip, și materialele sunt diferite. De regulă, cele mai des utilizate sunt ața, panglici, mărgele, fetru și foameran. Fiecare material este întrebuințat pentru ceva anume, acel ceva care face ca lucrarea mea să fie unică. De aici și diversitatea lor, dar și clienți mulțumiți, care revin cu noi comenzi.
— Ai multe lucrări personalizate. Acestea sunt cele mai solicitate?
— Nu există nici o diferență între lucrări – toate sunt făcute cu multă dăruire și suflet. Sinceră să fiu, nu cunosc câte am realizate am, însă fiecare ajunge acolo unde trebuie. Totul depinde de clienți și de preferințele lor, însă, cu certitudine nu este nici o diferență, pentru că același om poate solicita o lucrare personalizată și una simplă.
— O întrebare clișeu, atunci când e vorba de oamenii de creație – de unde te inspiri pentru a realiza accesorii atât de diferite și unice?
— Totul vine de la sine. Pentru că nu am cursuri urmate în acest domeniu, pot să spun că, contează talentul și astfel inspirația nu se lasă mult timp așteptată. De asemenea, există și o motivație puternică – lipsa unui loc de muncă și dragostea pentru ceea ce fac.
— Cine sunt clienții tăi?
— Știu că accesoriile te duc cumva cu gândul că sunt doar pentru femei, dar nu este așa. Printre clienții mei se numără și bărbați, dar și copii, adolescenți.
— Care e prețul la lucrările realizate? Poate oricine să și le permită?
— Prețurile sunt simbolice, accesibile pentru buzunarul oricui. Acestea depind în totalitate de lucrarea realizată, precum și de materialele folosite și timpul pentru realizare.
— Ce obstacole întâmpini?
— Cel mai complicat în momentul de față sunt comenzile într-un număr mai mic decât de obicei. Dar e firesc în condițiile în care ne aflăm acum. Eu sunt mulțumită așa cum este și cu siguranță vor veni vremuri mai bune pentru fiecare.
— Care este visul tău legat de acest hobby?
— Visul meu cel mai mare este să pot transforma munca pe care o fac într-un job propriu-zis, astfel încât totul să fie realizat într-un atelier.