„Rolul bibliotecilor în educarea comunităților împotriva dezinformării în contextul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană” a fost subiectul dezbătut în cadrul unui workshop, desfășurat on-line cu comunitatea biblioteconomică din țară. Formatorul activității, Rufin Zamfir, senior-expert în Global Focus Center, România, s-a axat pe subiecte ce țin de scopul dezinformării și propagandei, actorii din spatele știrilor false, metode de combatere și identificare a unor căi de distingere a știrilor adevărate de cele false, cum să nu cădem victime ale propagandei și dezinformării.
„Bibliotecarii la fel ca și alți actori din domeniul științei și educației au rolul de a informa societatea cum să aleagă între adevăr și minciună. Acum, când țara dumneavoastră urmează pașii spre integrarea europeană, forțele distructive își amplifică prezența prin sporirea și propulsarea diferitor narative de dezinformare. Un rol important în combaterea acestui fenomen îl are desigur educația populației. Cu cât mai multă educație, cu atât mai puțină dezinformare. Dacă oamenii primesc o educație adecvată în ce privește competențele mediatice și alt gen de comunicare socială, rezistența la dezinformare și propagandă crește semnificativ”, a punctat expertul. Participantele la instruire i-au pus întrebări, au făcut constatări referitoare la cazuri reale de dezinformare și cum procedează pentru a dezminți unele informații false.
„Să prevenim și să verificăm sursele, să nu tolerăm dezinformarea și propaganda, căci după cum se cunoaște picătura de apă ce cade în continu tocește piatra, să școlarizăm societatea pentru a privi critic informația pe care o consumă și să cunoască cine o diseminează”, a menționat Angela Cucu, bibliotecară din raionul Criuleni.
Rufin Zamfir s-a referit la metodele și tacticile și pe care le aplică dezinformatorii, folosind fake-urile ce au drept scop de a sustrage atenția cetățenilor de la lucrurile reale, astfel distorsionând lucrurile adevărate.
„El știe care ne sunt vulnerabilitățile, iar în funcție de ele definește niște narative care prind la public. De aceea, este important ca noi cei care avem misiunea de a limpezi lucrurile să aducem la cunoștința comunități care sunt beneficiile aduse de integrarea europeană, să explicăm și să demonstrăm ce s-a realizat cu suportul Uniunii Europene, să informăm care este rolul țărilor integrate deja în comunitatea europeană în consolidarea mecanismelor democratice într-o societate”, a concluzionat expertul.