În anul 2018 mai multe familii din raionul Ungheni au avut posibilitatea de a beneficia de detectoare de fum. Chiar dacă acestea pot preveni un incendiu unii locuitorii se indignează, spunând că nu au nevoie de ele.
L-am contactat pe Vladimir Gârbea, șeful Unității de Salvatori și Pompieri, ca să ne dea mai multe detalii despre campania de instalare a detectoarelor de fum în Ungheni. Acesta ne-a declarat că detectoarele au fost instalate în cadrul campaniei „O casă protejată, o viață salvată”, lansată în ianuarie 2018 de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). În continuare acesta specifică că o parte din dispozitive le-au primit cu titlu gratuit de la inspectoratul menționat, iar o altă parte au fost achiziționate de către autoritățile publice locale. Costul unui detector, potrivit spuselor lui Vladimir Gârbea, e aproximativ de 200 de lei.
Deși interlocutorul nostru ne spune că instalarea acestora e un real succes, prin intermediul lor există posibilitatea de a preveni tragedii, dânsul nu ne-a putut oferi o statistică a incendiilor prevenite cu ajutorul detectoarelor de fum. Dânsul în schimb a evocat o altă problemă – lipsa de informare a oamenilor despre importanța acestora în gospodărie. „Atunci când mergeam la oameni pentru a le instala ei ne reproșau că am fi în campania electorală, promovând nu știu ce. Ei ne argumentau în felul următor: ”Pentru ce să avem nevoie de ele? Dacă am trăit 30 de ani fără ele, atunci o să trăim și de acum încolo”. Deci, încercăm să facem un bine și suntem alungați”, a spus responsabilul.
Am cerut și opinia unor cetățeni vizavi de această campanie, care nu se știe dacă va fi continuată și în acest an. Iată ce au menționat ei. Cătălina Moroșanu, Ungheni: „Consider că detectoarele sunt benefice pentru siguranța omului, totodată pot preveni pierderi umane și materiale”. Vasile, Pârlița: „Tehnologiile astea noi sunt mai pe înțelesul tinerilor, într-o măsură oarecare cred că sunt folositoare, însă mă enervează când se pornește alarma de la orice fum chiar și atunci când soția gătește”.
Primăriile beneficiare din raionul Ungheni în cadrul campaniei respective au fost municipiul Ungheni, Todirești, orașul Cornești, Năpădeni, Cornești, Buciumeni, Rădenii Vechi, Cornova, Mănoilești, Măgurele, Pârlița, Agronomovca, Alexeevca, Măcăresti, Valea Mare, Sculeni, Zagarancea, Teșcureni și Florițoaia Veche. Au fost montate 891 detectoare de fum, aceasta ar însemna că s-au cheltuit din buget doar pentru raionul Ungheni 178200 lei.