Sistemul de Plăți Instant MIA poate fi folosit de toți utilizatorii de mobile banking din Republica Moldova, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, care au cont de plăți deschis la o bancă sau o societate de plată. Identificatorul necesar și suficient pentru a iniția un transfer va constitui numărul de telefon înregistrat în baza de date a băncii sau a societății de plată. Cu detalii în acest sens vine Banca Națională a Moldovei care a prezentat astăzi sistemul MIA, transmite IPN.
Potrivit BNM, persoanele pot activa primirea și efectuarea plăților instant din setările disponibile în meniul principal al aplicației preferate de mobile banking, accesând opțiunea „setări”. Tot aici, persoana poate modifica sau seta contul de bază, pentru transferuri. De asemenea, poate oricând activa opțiunea de plăți instant în aplicația altei bănci sau societăți de plată la care deține conturi de plăți.
Prin Sistemul de Plăți Instant MIA, transferurile de până la 10 mii de lei pe lună sunt efectuate fără comision. Pentru sume mai mari comisioanele percepute nu vor depăși 5 lei pentru un transfer.
La prima etapă, vor fi disponibile două posibilități: transfer instant și solicitare de transfer instant. Transfer instant (person to person – P2P): persoana poate transfera bani direct de la contul său de plăți la contul unei alte persoane folosind doar numărul de telefon al destinatarului. De asemenea, este vorba despre solicitare de transfer (Request to Pay – RTP). Astfel persoana poate trimite cereri de plată către alte persoane. Aceste cereri pot fi acceptate sau respinse de către destinatari. Utilizatorul va avea acces și la istoricul transferurilor, unde va putea gestiona toate solicitările.
Pentru a efectua plăți instant nu este nevoie să fie deschis un card, iar dacă dețineți deja un card, utilizarea datelor nu este necesară. Transferul către o persoană fizică se efectuează în baza numărului de telefon al acesteia, iar către o persoană juridică – în baza codului IBAN. Lansarea plăților instant va fi însoțită de implementarea unei soluții anti-fraudă la nivel de control al întregului ecosistem. Totodată, băncile sau societățile de plată vor soluționa disputele la nivel interbancar cu depunerea unei solicitări după modele aplicate deja în sistemul financiar.
BNM precizează că integrarea sistemului de plăți instant cu platforma de plăți MPAY, prin care se achită în prezent impozitele, este planificată pentru a doua parte a anului 2024. Integrarea sistemelor va permite achitarea în regim instant a unei serii de impozite: imobiliar, taxa de drum, amenzi rutiere etc. Aceste tipuri de plăți se vor numi P2G (transferuri aferente plăților destinate bugetelor componente ale bugetului public național inițiate de către participanți în numele clienților persoane fizice).
Opțiunile care se activează odată cu lansarea sistemului sunt: P2P și RTP (transfer de bani și, respectiv, solicitare de transfer) pentru persoanele fizice. În continuare, pe parcursul anului 2024, vor fi lansate plățile în bază de cod QR, plățile cu linkuri în magazinele online, transferurile între persoane juridice (B2B), plățile către guvern (P2G), M2M transferuri (transfer de fonduri între diferite conturi de plăți deținute de aceeași persoană în cadrul aceleiași bănci/societăți de plată sau între diferite bănci/societăți de plată).
Sistemul de Plăți Instant MIA reprezintă o metodă de transfer de bani între două persoane în timp real, care îi permite persoanei să transmită sau să recepționeze bani din sau în contul său de plăți direct din aplicația mobilă, indicând doar numărul de telefon al celeilalte persoane. Banii ajung în câteva secunde de la finalizarea tranzacției. Potrivit BNM, în prezent majoritatea băncilor comerciale și societăților de plată din Republica Moldova oferă serviciul de plăți instant MIA.
În prezent SUA, Marea Britanie, India, Australia, Canada, China și majoritatea statelor UE au implementat sau sunt la etapa de implementare a sistemelor de plăți instant.